NOS NieuwsAangepast

"Bouterse zal ooit berecht worden"

Nabestaanden reageren teleurgesteld op het besluit van de Surinaamse Krijgsraad om het proces over de Decembermoorden niet te hervatten. Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname ziet echter nog steeds mogelijkheden om ex-legerleider en president Desi Bouterse te laten berechten.

De organisatie heeft in augustus een klacht ingediend bij het Comité voor de Rechten van de Mens (NCRM) van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waarbij ook Suriname is aangesloten. "De OAS kan Suriname nu dwingen om verder te gaan met de zaak, zodat de hoofddader Desi Bouterse voor de rechter kan verschijnen", zegt Romeo Hoost van het Comité in het NOS Radio 1 Journaal.

De nabestaanden zijn het niet eens met de uitspraak van de Krijgsraad over de uitleg van artikel 8 van de Inter-Amerikaanse Conventie voor de Rechten van de Mens. Volgens de Krijgsraad geldt het artikel waarmee een uitspraak in een rechtszaak kan worden afgedwongen alleen voor verdachten en niet voor eisers.

Uitstel van executie

"Die uitspraak is gedaan op verkeerde gronden. De Krijgsraad gaat ervan uit dat de zaak tegen de verdachten van de Decembermoorden is geschorst, maar de zaak is slechts aangehouden in afwachting van een uitspraak van het Constitutionele Hof over de amnestiewet van 2012", zegt Hoost.

Voor hem is duidelijk dat Desi Bouterse voor de rechter zal verschijnen. Het Comité stuurt brieven naar alle democratische landen waar Bouterse naartoe reist om te vragen of hij kan worden aangehouden. En die kans bestaat, zegt Hoost. "Hij is al 2 jaar niet meer naar de VN in de VS gegaan, na de aanhouding van zijn zoon. Zijn adviseurs hebben hem dat afgeraden, omdat hij zou kunnen worden opgepakt. Maar het is uitstel van executie, want deze moordenaar zal ooit berecht worden."

Decembermoorden

In december 1982 werden vijftien prominente Surinamers die het militaire regime van legerleider Desi Bouterse bekritiseerden, vermoord. Bouterse wordt gezien als opdrachtgever voor die Decembermoorden, maar werd nooit veroordeeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl