"Foute diagnoses bij borstkanker"

Vrouwen die worden gecontroleerd op borstkanker krijgen in het ziekenhuis niet altijd de juiste uitslag. Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam zegt dat bij een second opinion waarschijnlijk bij 20 tot 30 procent van de vrouwen een andere diagnose wordt gesteld.

Het ziekenhuis benadrukt dat het niet zo is dat de verwijzende ziekenhuizen foute diagnoses en behandelplannen hebben gesteld. Het Antoni van Leeuwenhoek zegt dat het als gespecialiseerd ziekenhuis meer mogelijkheden heeft voor het stellen van de diagnose.

In Amsterdam is een aantal maanden geleden een onderzoek opgestart naar afwijkende diagnoses bij second opinions. De resultaten van het onderzoek worden in de loop van 2015 verwacht.

Bilthoven

Ook in een ander ziekenhuis dat is gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker speelt het. Uit cijfers van het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven blijkt dat 10 procent van de vrouwen bij een second opinion een andere diagnose krijgt.

De Telegraaf heeft de cijfers van de second opinion in Bilthoven opgevraagd. Dat tumoren en uitzaaiingen in de borst soms in ziekenhuizen over het hoofd worden gezien, heeft grote gevolgen voor de levensverwachting en behandeling van patiënten.

In het Alexander Monro Ziekenhuis kwamen vrouwen voor een second opinion, nadat ze in hun eigen ziekenhuis te horen hadden gekregen dat hun oksel schoon was. Het ziekenhuis in Bilthoven ontdekte toch uitzaaiingen. Ook bleken tumoren groter te zijn dan eerst was gezegd en soms zaten ze op een andere plek in de borst.

"Onwaarschijnlijk hoog"

Elk jaar komen er in Nederland 15.000 borstkankerpatiënten bij. Het Alexander Monro Ziekenhuis is verontrust over de onjuiste eerste diagnoses en gaat overleggen met artsen van andere ziekenhuizen.

De Nederlandse Vereniging van Medisch Oncologen zegt in De Telegraaf dat het percentage van tien "onwaarschijnlijk hoog" is. Borstkankervereniging Nederland wil inzage in de tien procent andere diagnoses. "We zijn er voorstander van om verkeerde diagnoses te registreren en juichen openheid van ziekenhuizen op dat gebied toe", zegt een medewerker in De Telegraaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl