NOS NieuwsAangepast

Iran: goede hoop op atoomdeal

Iran heeft vertrouwen in het bereiken van een atoomakkoord met het Westen. Volgens president Rohani zijn er in hoofdlijnen afspraken gemaakt met de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland.

Details over de overeenkomst zouden nog wel besproken moeten worden, zei Rohani op de staatstelevisie. "We zijn nog steeds aan het praten over de details en die gesprekken zijn erg belangrijk."

Iran is al jaren in onderhandeling over het nucleaire programma. Het land zegt verrijkt uranium te willen gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Het Westen vreest dat Iran werkt aan kernwapens.

Moe

Op 24 november verloopt de deadline voor de onderhandelingen. Iran heeft goede hoop dat er voor die tijd een akkoord bereikt is. "We keren niet terug naar de situatie van een jaar geleden", zei Rohani. "De wereld is moe en wil dit probleem oplossen." De verwachting is dat internationale handelsembargo's tegen Iran worden opgeheven als een akkoord wordt bereikt.

Onduidelijk is wat de knelpunten nog zijn. Volgens Rohani zijn Duitsland, de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië het erover eens dat Iran het recht heeft op een eigen nucleaire programma. Het is nog onduidelijk of dat waar is. Ook is het de vraag in welke vorm het Westen dat acceptabel zou vinden en hoeveel uranium Iran van de landen mag verrijken.

Stroef

De verklaring van Rohani staat in contrast met uitlatingen van Iraanse onderhandelaar Abbas Araghchi. Hij zei afgelopen vrijdag juist dat de deadline mogelijk moet worden opgeschoven, omdat de onderhandelingen stroef verlopen.

Afgelopen lente werden de onderhandelingen over het nucleair programma van Iran al opgeschort. Toen liepen de gesprekken vast op de mate waarin het land uranium mag verrijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl