NOS NieuwsAangepast

Geen referendum voor Catalanen

De regiopresident van Catalonië wil het referendum voor onafhankelijkheid van de Spaanse deelregio afblazen. Het referendum stond gepland voor 9 november en de voorbereidingen waren al begonnen. Maar volgens regiopresident Artur Mas heeft het geen zin een referendum te houden dat niet legaal is.

Het is al langer onduidelijk of de volksraadpleging doorgaat. De Spaanse regering wil niet dat er een referendum in Catalonië wordt gehouden, omdat het ongrondwettelijk zou zijn.

Wachten op uitspraak

Premier Rajoy zei onlangs dat het referendum niet gehouden mag worden. Volgens hem kan het niet zo zijn dat een deel van de Spanjaarden beslist over hun toekomst, terwijl dat het hele land aangaat. De regering heeft het verzoek om een referendum te houden onlangs naar het constitutionele hof gestuurd. Totdat het hof uitspraak doet, mag er geen referendum gehouden worden.

De uitspraak van het hof komt over uiterlijk vijf maanden. Mas wil dat niet afwachten. Adviseurs van de regiopresident adviseren hem nu om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. De Catalanen zouden zich zo tussentijds en legaal kunnen uitspreken over een eventuele onafhankelijkheid van Spanje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl