Debutant Pellè helpt Italië aan zege

Kroatië en Italië hebben geen fouten gemaakt in EK-kwalificatiegroep H en gaan na drie speelronden met negen punten aan de leiding. Kroatië walste met 6-0 over Azerbeidzjan heen. Italië kende meer moeite met Malta, maar won het uitduel met 1-0 dankzij de 29-jarige debutant Graziano Pellè.

Oud-Feyenoorder Pellè, die sinds de zomer furore maakt bij Southampton, had al een keer tegen de lat gekopt toen hij in de 24ste minuut alert reageerde bij een scrimmage voor het Maltezer doel. Kort daarop kwam de thuisploeg met tien man te staan na een onbesuisde ingreep van Michael Mifsud.

Italië wist niet te profiteren van de numerieke meerderheid en kreeg zelf ook een rode kaart te verwerken toen Leonardo Bonucci een kwartier voor tijd een doorgebroken speler onreglementair stuitte. Maar de Azzurri gingen wel met drie punten naar huis.

Ødegaard de jongste

Kroatië stond in eigen huis al bij rust op een comfortabele 4-0 voorsprong, onder meer dankzij twee rake kopballen van de al halverwege de eerste helft in de ploeg gekomen Ivan Perisic. Na de pauze benutte Luka Modric een strafschop en werkte de Azerbeidzjaan Rasjad Sadygov de bal in eigen doel.

Noorwegen bleef in de slipstream van de beide koplopers door thuis met 2-1 te winnen van Bulgarije. De beslissende goal kwam in de 72ste minuut op naam van invaller Håvard Nielsen.

Tien minuten daarvoor had de 15-jarige Martin Ødegaard zijn debuut gemaakt in een wedstrijd om het echie. Het talent, dat wel al eerder meespeelde in een oefenduel van Noorwegen, is nu met 15 jaar en 300 dagen de jongste speler ooit in een EK-kwalificatieduel. Het oude record stond sinds 1983 op naam van de toen 16 jaar en 251 dagen oude IJslander Sigurdur Jónsson.