Bosnië en België in balans

België heeft in de EK-kwalificatie een punt overgehouden aan de lastige uitwedstrijd tegen Bosnië-Herzegovina: 1-1. Hierdoor zijn de Rode Duivels nog zonder nederlaag in groep B.

De ploegen maakten er in Zenica een aardige eerste helft van. België was de gevaarlijkste, maar kreeg in de 28ste minuut een opdoffer van Edin Dzeko. De Bosnisch spits haalde verwoestend uit na goed voorbereidend werk van Miralem Pjanic.

De Belgen stuitten in deze fase telkens op de sterke doelman Asmir Begovic, die pogingen van Divock Origi, Romelu Lukaku en Steven Defour onschadelijk maakte.

Blunder Begovic

Het was uitgerekend de uitblinkende Begovic die België aan de gelijkmaker hielp. De keeper schatte een laag schot van Radja Nainggolan verkeerd in en zag de bal in het doel verdwijnen.

De vermakelijke wedstrijd golfde vervolgens op en en neer. Kevin De Bruyne zag een goede Belgische schotpoging worden geblokkeerd, terwijl Haris Medunjanin en Pjanic aan de overkant nog kansrijk waren. Het bleef echter bij 1-1.

Wales doet goede zaken

Wales boekte na een zege op Andorra en een gelijkspel tegen Bosnië weer een goed resultaat. De Britten, met Gareth Bale in de basis, versloegen Cyprus met 2-1 in Cardiff.

Binnen 23 minuten leidde de thuisploeg met 2-0. David Cotterill zag zijn voorzet onbedoeld het doel invliegen, terwijl Hal Robson-Kanu simpel 2-0 kon maken na een fraai hakje van Bale. De aansluitingstreffer van Vincent Laban leverde Cyprus niets meer op.

Israël deed eveneens goede zaken door met 4-1 bij Andorra te winnen. Omer Damari was drie keer trefzeker en Tomer Hemed tekende in de 96ste minuut voor het slotakkoord.

Stand

Wales is door zijn zege koploper in groep B met 7 punten uit drie duels. Israël is tweede met 6 punten, België staat derde met 4 punten. Beide landen hebben twee wedstrijden gespeeld.