NOS NieuwsAangepast

Olieprijs laagste in 4 jaar

De olieprijs is gezakt tot het laagste niveau in vier jaar. Brent-olie (uit de Noordzee) kost iets minder dan 88 dollar per vat. Volgens kenners van de markt kan de olie langere tijd op die relatief lage prijs blijven hangen. Dat zou zich dan ook kunnen gaan vertalen in een lagere brandstofprijs.

Sinds afgelopen juni is de prijs voor een vat olie met ruim 20 procent gedaald. De belangrijkste oorzaak lijkt de achterblijvende vraag door kwakkelende economieën in Europa en minder vraag uit bijvoorbeeld China.

Schalie-olie

Tegelijkertijd zijn er miljoenen vaten extra op de markt gekomen doordat in de Verenigde Staten met schalie-olie nieuwe bronnen zijn aangeboord. Sinds lange tijd produceert de VS weer meer olie dan het importeert.

In het verleden draaide Saudi-Arabië in zo'n situatie meestal de oliekraan een beetje dicht, waarop de prijs weer steeg. Maar nu lijken de Saudi's dat niet van plan te zijn. De Saudische regering zou het niet erg vinden als de olieprijs langere tijd rond de 90 euro blijft hangen.

Concurrentie

"De Saudiërs proberen daarmee de concurrentie uit Amerika af te remmen", zegt Jos Versteeg, olie-deskundige bij vermogensbeheerder Theodoor Gilissen. "De productiekosten van een vat schalie-olie in de VS kunnen tussen de 80 en 90 dollar liggen. Dan heeft het geen zin om de olie op te halen. En verdwijnt die concurrent vanzelf."

Veel lager dan 90 dollar per vat zal Saudi-Arabië niet toestaan, vermoedt Versteeg. "De Saudische begroting is gebaseerd op 90 dollar per vat. Als ze minder binnenkrijgen, moeten ze gaan bezuinigen en dat vindt de regering in Riyad geen aantrekkelijk idee. Want juist door bezuinigingen is in veel landen het volk in opstand gekomen.

Brandstofprijs

De brandstofprijzen zijn de afgelopen tijd wat gedaald, maar in hoeverre dat doorzet, is moeilijk te zeggen. De grondstof olie kan wel goedkoper worden, maar met de dalende euro wordt de prijs tegelijkertijd ook hoger. Olie wordt namelijk afgerekend in dollars.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl