NOS NieuwsAangepast

Verwarring over 'deal' VS-Turkije

Mag de VS Turkse militaire bases gebruiken in de strijd tegen terreurgroep IS? Gisteren beantwoordde de Amerikaanse veiligheidsadviseur Susan Rice die vraag bevestigend, maar van Turkse kant blijft het stil.

Een medewerker van de Turkse premier Erdogan sprak het verhaal van Rice vandaag tegen en benadrukte dat er nog geen deal is. De onderhandelingen tussen Ankara en Washington zouden nog gaande zijn.

"Rice heeft voor haar beurt gesproken of ze wilde druk zetten op de onderhandelingen", zegt correspondent Lucas Waagmeester vanuit Turkije. "Maar het lijkt erop dat de Turken er nog niet uit zijn."

Vliegdekschepen

Er wordt onder meer gesproken over het gebruik van een militaire basis bij Incirlik, in Zuid-Turkije. "De Amerikanen hebben die basis hartstikke hard nodig", zegt Waagmeester. Hij wijst erop dat de VS nu luchtaanvallen moet uitvoeren vanaf vliegdekschepen in de Perzische Golf.

Rice zei verder dat Turkije de VS toestemming heeft gegeven duizenden gematigde Syrische rebellen te gaan trainen. Waagmeester: "Ook dat heeft de Turkse regering nog niet bevestigd, maar het wordt in elk geval niet tegengesproken. Het schijnt dat Turken de training op zich nemen, en de Turkse veiligheidsdiensten mogen de strijders screenen."

De VS en Saudi-Arabië hebben de afgelopen dagen acht luchtaanvallen uitgevoerd bij de Syrische grensplaats Kobani, vlak bij Turkije. Turkije heeft tanks en troepen samengetrokken aan de grens, maar tot ingrijpen kwam het niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl