NOS VoetbalAangepast

Pétursson: niveau IJsland gegroeid

De EK-kwalificatiewedstrijd IJsland - Nederland van maandagavond is voor meerdere IJslandse voetballers een bijzondere confrontatie. Bijvoorbeeld voor Pétur Pétursson, die in de jaren zeventig en tachtig bij Feyenoord furore maakte.

De voormalig aanvaller is sinds 2008 assistent-trainer van KR, de oudste en succesvolste club van IJsland. In de periode 2007-2011 was hij ook actief bij de nationale ploeg van IJsland als de rechterhand van bondscoach Olafur Johannesson.

"Ik volg het Nederlandse voetbal. Ook de nationale ploeg natuurlijk", zegt hij. Pétursson heeft uiteraard extra veel interesse voor Feyenoord. "Ze werden tweede vorig jaar, dat was heel goed. Maar Ajax stond daarboven, dat was niet zo goed", laat hij met een knipoog weten.

Beker in 1980

Met Feyenoord won Pétursson in 1980 de KNVB-beker door Ajax in de finale te verslaan. Hij was twee keer trefzeker in de met 3-1 gewonnen wedstrijd. Het was voor de IJslander de enige prijs die hij pakte bij een club in het buitenland.

De inmiddels 55-jarige Pétursson ziet het niveau groeien in IJsland. Het nationale team kwalificeerde zich nog nooit voor een toernooi, maar de laatste twee jaar heeft het voetbal in IJsland een enorme boost gekregen. Afgelopen zomer werd net naast kwalificatie voor het WK gegrepen en in de huidige EK-kwalificatie werden de eerste twee duels ruim gewonnen.

"Niveau gegroeid"

Pétursson: "Het niveau is heel erg gegroeid. We hebben nu betere spelers dan vroeger. Ze hebben ook sneller de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan, naar Nederland bijvoorbeeld. Er zijn hier heel veel scouts. Laatst zaten er 25 mensen op de tribune om jonge spelers te scouten."

Hoe de wedstrijd tegen Nederland gaat verlopen? Pétursson ziet dat het vertrouwen enorm groot is, maar hij waagt zich niet aan een voorspelling. "Het zal een moeilijke wedstrijd worden voor Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl