NOS SportAangepast

De valse start van Amsterdam

Dit seizoen moest een nieuwe start worden voor de hockeymannen van Amsterdam. De afgelopen twee seizoenen werd er slecht gepresteerd: de 21-voudig landskampioen haalde in 2013 en 2014 niet eens de play-offs.

De komst van Alyson Annan als hoofdcoach moest voor een ommekeer zorgen. Maar die laat vooralsnog op zich wachten: na zes wedstrijden is er al drie keer verloren en staat Amsterdam met een negende plek stevig in het rechterrijtje.

Op scherp gezet

Oud-international en NOS-analyticus Jacques Brinkman denkt dat de druk te hoog is voor de Amsterdammers. "Bestuurslid Fons Fonteijn heeft voor dit seizoen de boel al gelijk op scherp gezet. Hij stelde dat de play-offs dit jaar het doel zijn en Amsterdam binnen twee jaar kampioen moet worden."

"Je hoort als Amsterdam inderdaad om de prijzen mee te spelen, maar dit is wel gelijk een heel concreet doel. Dat geeft onbewust druk mee, die nu met de wedstrijd groter wordt. Op het moment is het nog te overzien, maar bij elk puntenverlies komt die druk meer naar boven."

Moeilijke situatie

Niet alleen de doelstellingen zorgen voor druk. De komst van Alyson Annan werd breed uitgemeten in de media. De coach krijgt gelijk met een moeilijke situatie te maken. "Ik heb zelf ook met dat bijltje gehakt" zegt Brinkman, die zelf verschillende clubs heeft gecoacht.

"Je hebt de punten gelijk hard nodig. Bovendien is het voor haar de eerste keer dat ze met zo'n druk om moet gaan. Bij de vrouwen haal je toch eerder de play-offs, in het mannenhockey is dat anders. Nu moet ze dit gaan oplossen. Ik heb begrepen dat ze bij de spelers neerlegt hoe het anders moet. Het is nu dus de vraag of de Billy Bakkers van de selectie de kar kunnen trekken."

Prioriteiten

Wat volgens Brinkman ook meespeelt, is dat niet alle spelers van Amsterdam dezelfde intentie hebben. Klaas Vermeulen maakte bekend te stoppen als international, Floris Evers is zelfs aan zijn laatste seizoen als hockeyer bezig. "Ze hebben nog steeds de kwaliteit en horen in de basiself te staan. Maar ze hebben andere prioriteiten. En dat is ook logisch als je een andere leeftijd krijgt. Maar de intentie is anders.

"Om in een wedstrijd het laatste stapje te kunnen maken gaat het niet alleen om kwaliteit maar ook om instelling. Die is anders bij Bloemendaal en Kampong. Het lijkt erop dat daar het verschil zit tussen de selecties van die clubs en die van Amsterdam. In Amsterdam zijn er spelers die echt door willen gaan, en anderen die het wel willen, maar daar niet alles voor opzij zetten. Je moet het bijvoorbeeld ook op trainingen laten zien."

Lastig

De doelstelling, een plek in de play-offs, wordt lastig, denkt Brinkman. "Kampong en Oranje Zwart halen het zeker, HGC is een outsider maar heeft al veel punten. Rotterdam laat ook steekjes vallen, dus het kan Amsterdam wel lukken. Maar als ik nu in een casino geld moet inzetten, zeg ik: nee, ze halen het niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl