NOS NieuwsAangepast

Eigentijdse jaarwisseling in Veen

In Veen moet een eigentijds oud-en-nieuwfeest komen op het kruispunt waar jongeren zich elk jaar verzamelen. Dat zei burgemeester Naterop op een persbijeenkomst over de komende jaarwisseling. Hij nodigt de inwoners uit om er in het dorpshuis met elkaar over te discussiëren. Maar het in brand steken van autowrakken, dat mag niet meer. Rellen zoals vorig jaar moeten worden voorkomen.

Als er echt behoefte is om auto's in brand te steken, dan kan dat op bijvoorbeeld een afgesloten weiland. Niet meer op de openbare weg, zegt de burgemeester. Traditiegetrouw worden er in het Brabantse dorp autowrakken in brand gestoken rond de jaarwisseling.

Het oppakken vorig jaar van honderd jongeren was een zwaar middel, zegt Naterop, de burgemeester van Aalburg, waar Veen onder valt. Het proces tegen drie verdachten is nog steeds niet afgerond. Pas volgend jaar wordt deze zaak afgehandeld. Dat duurt veel te lang, vindt hij. Het vertrouwen in de politie is daardoor afgenomen in het dorp en veel inwoners zijn nog boos op de politie, vooral vanwege de vele onterechte aanhoudingen.

Steeds rustiger

Het was vier jaar achter elkaar steeds rustiger geworden rond Oud en Nieuw. Alleen de laatste keer ging het mis.

De afgelopen jaarwisseling liep het flink uit de hand in Veen. In de nacht voor Oud en Nieuw maakten tientallen jongeren het de brandweer onmogelijk een brandende auto te blussen. Toen de politie hen sommeerde te vertrekken, werden brandweerlieden en agenten bekogeld met glazen en vuurwerk.

Uiteindelijk werden honderd jongeren gearresteerd. Sommigen hadden twee dagen lang geen contact met hun ouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl