NOS NieuwsAangepast

Zzp'ers kritisch over hervorming

Organisaties voor zzp'ers reageren onaangenaam verrast op de plannen waar werkgeversvereniging AWVN vandaag mee naar buiten komt, voor uniforme verzekeringen voor alle werkenden, dus ook zzp'ers.

ZZP Netwerk Nederland, dat bijna 5000 leden telt, noemt het manifest: "complete kolder". ZZP Nederland is milder en ziet wel positieve punten in de plannen, maar ook: "complete kul".

Met name het plan voor een verplicht basispensioen waar alle werkenden aan mee zouden moeten doen stuit de zelfstandigen tegen de borst. "Mensen die ervoor kiezen om ondernemer te zijn moet je geen verplichte lasten opleggen", zegt Jerry Helmers van ZZP Netwerk Nederland.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

ZZP Nederland, dat bijna 35.000 zelfstandigen vertegenwoordigt wil wel praten over het invoeren van een collectieve verzekering tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en meer opleidingsmogelijkheden voor zzp'ers.

Johan Marrink, voorzitter van ZZP Nederland, zegt: "Het is natuurlijk vreemd dat werkgevers met een plan voor zzp'ers komen. Maar we willen wel meepraten over die elementen."

Het plan voor een verzekering tegen werkloosheid noemt Marrink daarentegen compleet onhaalbaar: "Hoe bepaal je of iemand daar recht op heeft?".

Schijnzelfstandigen

Helmers wijst erop dat er twee groepen zelfstandigen bestaan, namelijk de zelfstandigen die ervoor kiezen zelfstandig te zijn en de zelfstandigen die dat noodgedwongen zijn, zogenaamde schijnzelfstandigen. Volgens hem moet er voor de tweede groep een oplossing komen, maar moet de eerste groep juist met rust gelaten worden.

Marrink denkt dat er pas minder schijnzelfstandigen zullen zijn als het ontslagrecht aangepakt wordt. Hij pleit er dan ook voor dat het ontslagrecht ook aan de orde zal komen als de plannen verder uitgewerkt worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl