Van Persie vecht tegen de cijfers

Wie moet er spelen in Oranje: Robin van Persie of Klaas-Jan Huntelaar? Het is misschien wel de meest gestelde vraag van de afgelopen jaren omtrent het Nederlands elftal. De cijfers geven volgens data-analist Tijs Rokers een duidelijk antwoord: Huntelaar doet het beter bij Oranje dan Van Persie.

Clubgemiddelde

"Van Persie en Huntelaar zitten bij hun eigen club op hetzelfde gemiddelde", begint Rokers. "Van Persie scoort eens in de 130 minuten voor Manchester United, en Huntelaar precies even vaak voor Schalke 04. Maar hun effectiviteit bij het Nederlands elftal verschilt flink: Huntelaar maakt één keer in de 99 minuten een interlanddoelpunt, Van Persie eens in de 143 minuten. Het lijkt er dus op dat Huntelaar beter tot zijn recht komt bij het Nederlands elftal."

Daarbij maakt Rokers wel de kanttekening dat Huntelaar als wisselspeler vaak laat in het veld komt, en er ook vaker aan het eind van een wedstrijd wordt gescoord. Toch is het verschil aanzienlijk. Ook op het afgelopen WK in Brazilië spreken de cijfers niet in het voordeel van de Rotterdamse spits. Na de poulefase, waarin Van Persie twee doelpunten maakte en de derde wedstrijd was geschorst, heeft Oranje niet meer gescoord met RVP in het veld, tot de troostfinale tegen het thuisland.

Vanavond speelt het Nederlands elftal een EK-kwalificatiewedstrijd op en tegen IJsland. Ook hier zijn de cijfers van Huntelaar in het voordeel. Geen enkele Oranje-speler scoorde meer in EK-kwalificatiewedstrijden dan Huntelaar: veertien keer in dertien wedstrijden. Van Persie maakte elf doelpunten in vijftien EK-kwalificatieduels.

"Aflopende zaak"

Hoewel Van Persie wordt gezien als een van de beste spitsen ter wereld, is het volgens Rokers niet zo rooskleurig als het lijkt. "Er is een patroon bij hem te zien sinds het seizoen 2010/2011, toen hij nog bij Arsenal voetbalde. De conclusie: het is een sterk aflopende zaak. Op een heleboel onderscheidende statistieken wordt het sinds dat seizoen alleen maar minder."

Zo maakte Van Persie vier seizoenen geleden 0,8 doelpunt per wedstrijd, als benutte strafschoppen niet worden meegerekend. Nu is dat minder dan de helft: 0,36 doelpunt per wedstrijd. Ook het aantal passes per wedstrijd is gezakt van 34 naar 23, net als het aantal assists en het aantal steekpasses. Zijn rendement is dus steeds lager.

"Van Persie wordt een beetje een moneyball-speler", verwijst data-analist Rokers naar de honkbalsport, waarin statistieken vaak centraal staan. "Hem wordt heel veel waarde toegekend, maar als we echt naar de harde cijfers kijken, is dat te veel waarde."

Nuance

Voetbalcommentator Arno Vermeulen nuanceert dat beeld. "Op het moment dat het rendement van een speler lager is, kun je je ook afvragen of zijn medespelers wel goed genoeg zijn", zo refereert Vermeulen aan Manchester United. "Cijfers of geen cijfers, hij maakte United in zijn eentje kampioen, twee jaar geleden. Vorig jaar had hij inderdaad een minder seizoen, maar het is nog te vroeg om ook over dit seizoen conclusies te trekken."

Toch doet dat volgens Vermeulen niks af aan de kwaliteiten van Huntelaar. "Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat de beste voorhoede van Oranje op dit moment bestaat uit Van Persie, Huntelaar en Arjen Robben", stelt hij.

"De vraag is hoe je die drie naast elkaar kan zetten, want Van Persie en Robben spelen allebei het best vanaf de rechterkant. Maar eigenlijk zou je er alles aan moeten doen als coach om die drie in stelling te brengen. Want Huntelaar is in prima vorm, dat laat hij ook bij Schalke zien. Hij hoort op dit moment in het Nederlands elftal thuis."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl