NOS WielrennenAangepast

"Podium in alle grote rondes"

Bij zijn overgang naar Saxo Bank droomde Alberto Contador al eens hardop. "Hij zei tegen me dat hij alle grote rondes in één jaar wil winnen", sprak een verbaasde Bjarne Riis in 2010. "Of hem dat in 2011 lukt, betwijfel ik. Maar hij wil dat een keer doen."

Inmiddels, in 2014, is de Deense ploegleider overtuigd dat zijn Spaanse kopman het kan. "Ik geloof dat hij een gooi kan doen naar het podium in alle grote rondes in één jaar."

De uitspraak van Riis komt een week nadat de sponsor van de ploeg, Oleg Tinkov, de concurrentie prikkelde met een plan om alle wereldtoppers aan de start te laten verschijnen van zowel de Giro, de Tour áls de Vuelta. De Rus zou een miljoen euro overhebben om Nairo Quintana, Vincenzo Nibali en Chris Froome daartoe over te halen.

Een handvol renners

"Wil een renner het podium halen in alle rondes, is er meer voor nodig dan alleen de fysieke gesteldheid", vervolgt Riis, die zijn kopman in 2014 alleen de Vuelta zag winnen. "De renner moeten tussen de rondes kunnen herstellen, zijn seizoen goed indelen en bovendien mentaal sterk zijn. Misschien kan slechts een handvol renners deze elementen goed combineren. Wie dat zijn? Dat weten we nog niet, want we hebben het nog niemand zien proberen. Misschien volgend jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl