NOS NieuwsAangepast

Zaak foute borstenarts voor rechter

In Den Haag begint vandaag het proces tegen cosmetisch arts Rock G. die tientallen vrouwen zou hebben verminkt. G. had een privékliniek in Den Haag en deed voornamelijk borstvergrotingen, maar ook schaamlipcorrecties en andere ingrepen.

De arts opende in 2008 de CityKliniek voor plastische chirurgie. Al in 2009 kwamen tientallen verhalen naar buiten van vrouwen bij wie de operatie niet goed was gegaan.

Gezichtsverlamming

Patiënten leden pijn en hadden verminkingen. Volgens justitie hielden ze er onder meer ingetrokken tepels, huidplooien, littekens en gezichtsverlamming aan over.

Het tuchtcollege ontnam G. in 2010 zijn artsentitel, waardoor die zijn beroep niet meer kon uitoefenen. Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de tuchtzaak aanspande, heeft de arts 53 patiënten schade toegebracht.

Ook hield hij zich niet aan hygiëneregels, gebruikte hij medicijnen die over de houdbaarheidsdatum waren en noemde hij zich onterecht chirurg.

Bankoverval of straatroof

Na een oproep aan patiënten van G. om zich te melden, kreeg het OM zo'n 120 meldingen. 32 van hen deden aangifte. Uiteindelijk heeft het OM met behulp van medisch deskundigen tien patiënten gekozen die representatief zijn.

Door die selectieprocedure komt de zaak nu pas voor. "Het is niet te vergelijken met een bankoverval of straatroof", aldus een woordvoerder van het OM.

Oplichting

G. staat terecht voor mishandeling én voor oplichting, omdat hij zich volgens justitie ook onterecht uitgaf voor deskundig borstchirurg.

Voordat G. een kliniek opende, werkte hij als gynaecoloog. In die hoedanigheid werd de arts ook al twee keer op de vingers getikt door het medisch tuchtcollege.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl