NOS NieuwsAangepast

Werkgevers: nieuw sociaal stelsel

Werkgevers presenteren vandaag plannen voor een nieuw basisstelsel voor werkenden. De plannen betekenen een versobering voor werknemers die onder een cao vallen en meer zekerheid voor 1,2 miljoen zzp'ers en flexwerkers.

Zo moet iedereen die werkt verzekerd zijn tegen werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ziekte. Ook moet iedereen een aanvullend pensioen opbouwen en geld krijgen voor scholing.

Werkgeversvereniging AWVN presenteert het manifest (.pdf) vanmiddag aan premier Rutte. AWVN is onderdeel van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Tweedeling

"Het stelsel van sociale zekerheid moet grondig worden gerenoveerd zodat alle werkenden hierop een beroep kunnen doen, ongeacht de vorm van hun werkcontract", zegt Harry van de Kraats van AWVN. Door het huidige stelsel ontstaat er volgens hem een tweedeling tussen de krimpende groep mensen met een vaste baan en een snel groeiende groep flexwerkers en zelfstandigen.

Onzekerheid over de eigen werksituatie leidt bij veel zzp'ers tot minder consumptie en minder investeringen. "Daarom blokkeert het de economische groei en de banengroei", zegt Van de Kraat.

De voorstellen van AWVN zijn doorgelicht (.pdf) door SEO Economisch Onderzoek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl