NOS NieuwsAangepast

Deal over pensioenplannen kabinet

De regeringspartijen en de oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het eens over het aanscherpen van de pensioenregels. Dat betekent dat er ook steun voor de plannen in de Eerste Kamer zal zijn, waar het kabinet geen meerderheid heeft.

ChristenUnie en SGP dreigden de kabinetsplannen te blokkeren. Zij hebben op enkele punten tegemoetkomingen gekregen, maar de grote lijnen van het wetsvoorstel zijn overeind gebleven.

Langer houdbaar

"Er is nu overeenstemming over belangrijke regels voor de pensioenfondsen", zegt politiek verslaggever Dominique van der Heyde in Nieuwsuur.

"Als het in de toekomst slecht gaat met een fonds, mag er niet meteen gekort worden op de pensioenen. Daar hadden ouderen veel last van. Als het juist goed gaat, moeten pensioenfondsen de buffers verstevigen en niet direct de pensioenuitkeringen verhogen."

"Dat laatste betekent dat de pensioenen langer houdbaar zijn voor jongeren", zegt Van der Heyde.

Vandaag is er overleg in de Tweede Kamer over de nieuwe pensioenregels. Donderdag wordt een debat over de kwestie gehouden.

Demonstratie

FNV, CNV en andere organisaties houden vanmiddag een demonstratie in Den Haag tegen de pensioenplannen. Vooral de verplichting voor pensioenfondsen om extra geld in kas te houden zit ze dwars.

CNV-bestuurder Willem Jelle Berg: "Dit is geen verstandige manier om om te gaan met onze pensioenen. Geld sparen in een oude sok levert niets op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl