NOS SportAangepast

"Eventing mooiste sport die er is"

Bij eventing wordt het uiterste gevraagd van ruiter en paard. Het is dressuur, springen en cross-country in één. Bij de Military in Boekelo blikken de Nederlandse ruiters terug op hun bronzen medaille op de Wereldruiterspelen en bespreken ze de toekomst van de sport.

"Wij gingen naar Normandië om ons te kwalificeren voor Rio", vertelt bondscoach Martin Lips. "Veel mensen vonden dat niet reëel. Maar ik had al het gevoel dat het dit jaar kon gebeuren."

Ondersteuning

Paardensport is een van de acht topsporten die ondersteuning krijgen van het NOC*NSF. Veel van dat geld gaat naar dressuur en springen. "Onze sport heeft ook veel ondersteuning nodig", vertelt ruiter Merel Blom. "Er zijn zo veel activiteiten en dus heb je veel kosten. Het is voor eventing gewoon wat moeilijker, want je moet springen én dressuur oefenen. Het is best een dure sport."

Bondscoach Lips is al blij met alle ondersteuning die eventing krijgt in Nederland. "Als we dit kunstje kunnen herhalen, worden we serieus genomen", vertelt hij. "Eventing is de mooiste sport die er is. Structuur zal de sport breder maken. Als een eigenaar ziet dat het goed gaat, dat er ondersteuning is en er voor de kosten wordt gezorgd, worden de paarden en ruiters meer beschermd."

Olympische Spelen

Het volgende doel van de Nederlandse ploeg is de Olympische Spelen van Rio. "Hopelijk kunnen we verrassen daar", vertelt ruiter Tim Lips, maar een gouden medaille is niet realistisch. "Duitsland blijft een grootmacht in eventing. Toch waren we er in Normandië al heel dicht bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl