NOS SportAangepast

Nederland terug in Ocean Race

De Volvo Ocean Race ging twee weken geleden officieel van start met de havenrace in Alicante en zaterdag begonnen zeven zeiljachten aan de eerste etappe. De zeilers zijn nu op weg naar het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

Na twee edities zonder Nederlandse zeilers, doen er dit jaar maar liefst vier landgenoten mee. Wie zijn deze zeilers?

Bouwe Bekking

De zeer ervaren Bouwe Bekking is de bekendste van het kwartet. Het is de zevende Volvo Ocean Race voor de schipper. Daarmee evenaart hij het record van de Zweed Roger Nilson.

Bekking heeft de leiding over de Nederlandse boot (Team Brunel) met in totaal negen bemanningsleden. Twee keer eerder al had de 51-jarige Bekking de leiding aan boord van een boot. Hij begon in 2005 als schipper van de Movistar, maar kon de race vanwege technische problemen niet uitvaren. Drie jaar later finishte Bekking als derde met de Telefonica Blue.

Door alle ervaring van Bekking en zijn fitte team geldt Team Brunel als een van de favorieten. Op die boot is overigens ook een Nederlandse journalist aanwezig: Stefan Coppens.

Carolijn Brouwer

Voor het eerst doet er een vrouwenboot mee aan de Volvo Ocean Race: Team SCA uit Zweden. Met als stuurvrouw en wachtleider de Nederlandse Carolijn Brouwer. Ze werd bekend vanwege haar deelnames aan de Olympische Spelen, twee keer voor Nederland en één keer voor België.

Ook de 41-jarige Brouwer heeft ervaring in de Ocean Race. In 2001 was ze stuurvrouw van het jacht Amer Sports Two, dat als gedeeld zevende eindigde.

Gerd-Jan Poortman

Gerd-Jan Poortman vergezelt Bouwe Bekking aan boord van Team Brunel. Hij is een van de initiatiefnemers van de Nederlandse boot. De 38-jarige Poortman maakte negen jaar geleden zijn debuut in de Volvo Ocean Race.

Als voordekker staat Poortman helemaal voor op de boot. Hij zorgt voor de zeilen en doet alle moeilijke en gevaarlijke klussen aan de voorkant van het jacht.

Poortman was eerder al voordekker op het jacht ABN Amro II (2005-2006). Dat team eindigde als vierde, maar vestigde wel een record door in 24 uur een afstand af te leggen van 563 zeemijl. In 2008 moest Poortman als zeiler op de Delta Lloyd genoegen nemen met de zevende plaats.

Wouter Verbraak

Dan is er nog navigator Wouter Verbraak. Hij is dit jaar aan boord van het Deense jacht Vestas Wind. Zes jaar geleden was hij op de Delta Lloyd nog teamgenoot van Poortman. Opmerkelijk genoeg had de 38-jarige Verbraak in die editie drie verschillende werkgevers.

Hij begon als navigator van Team Russia, maar vanwege geldgebrek werd dat jacht uit de wedstrijd genomen. Verbraak stapte over naar het team van Delta Lloyd, dat vanwege averij een etappe miste. Toen kreeg de Nederlandse navigator een belletje van schipper Ian Walker van de Green Dragon. Walker had plotseling een bemanningslid nodig voor de etappe en Verbraak kon inspringen.

Als navigator kijkt Verbraak naar de wind en hoe het team de boot moet gebruiken om daar optimaal gebruik van te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl