NOS SportAangepast

Hamilton wint eerste GP Rusland

Formule 1-coureur Lewis Hamilton is de winnaar geworden van de eerste editie van de Grote Prijs van Rusland. Op het gloednieuwe circuit van Sotsji boekte de Mercedes-rijder zijn negende GP-zege van 2014 en zijn vierde op rij. Mercedes werd door Hamiltons zege voor het eerst wereldkampioen bij de constructeurs.

De Brit bleef, onder het toeziend oog van de Russische president Vladimir Poetin, zijn teamgenoot en grote rivaal Nico Rosberg voor. De Finse Williams-coureur Valtteri Bottas eindigde als derde.

Snelle bandenwissel Rosberg

Rosberg stak op het circuit in het olympisch park de van poleposition gestarte Hamilton al snel voorbij. Maar een onhandige remactie van de Duitser ging ten koste van zijn banden, waardoor hij al na de eerste ronde in de pits moest voor een bandenwissel. Rosberg werkte zich vervolgens vanuit de achterhoede toch nog terug naar de tweede plaats.

In de WK-stand blijft Hamilton met 291 punten aan de leiding, op 17 punten gevolgd door Rosberg. De Australiër Daniel Ricciardo staat met 199 punten op de derde plaats.

Eerbetoon aan Bianchi

De Formule 1-coureurs betoonden voor de start hun eer aan Jules Bianchi. De Fransman was een week geleden in Japan slachtoffer van een zware crash en ligt met ernstig hersenletsel in het ziekenhuis.

De rijders verzamelden zich op het startvlak van het circuit in Sotsji en namen een minuut stilte in acht. Formule 1-baas Bernie Ecclestone en voorzitter Jean Todt van de internationale autosportfederatie FIA voegden zich bij de coureurs, net als de Nederlandse reserverijder Giedo van der Garde van Sauber.

Na de minuut stilte klonk het Russische volkslied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl