NOS NieuwsAangepast

4,3 miljard voor wederopbouw Gaza

Op een internationale conferentie in Caïro is bijna 4,3 miljard euro toegezegd voor de wederopbouw van de Gazastrook. Dat heeft de Noorse minister van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt.

Qatar geeft als land het meeste, zo'n 800 miljoen euro. De EU stelt 450 miljoen euro beschikbaar, de VS 168 miljoen. Eerder zegde de VS al 150 miljoen euro toe.

Het totaalbedrag is een stuk hoger dan de 3 miljard euro waar de Palestijnse president Abbas op had gehoopt.

Oorlog

Afgelopen zomer werd de Gazastrook door Israël gebombardeerd na de moord op drie Israëlische jongeren die door Hamas waren ontvoerd.

Bij de oorlog in juli en augustus, kwamen meer dan 2000 Palestijnen om het leven. Aan Israëlische zijde vielen 67 doden. Tijdens de operatie vernietigde Israël een aantal tunnels die door Hamas werden gebruikt, onder meer voor het smokkelen van wapens.

Nederlandse bijdrage

Ook Nederland stelt geld beschikbaar voor de wederopbouw van het gebied. "Dit jaar dragen we 12 miljoen euro bij voor Gaza en in totaal ruim 50 miljoen euro voor de Palestijnse Gebieden", schrijft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken op zijn Facebookpagina.

Hij noemt het "van groot belang" dat de Palestijnen aan de slag kunnen met het herstellen van de "duizenden beschadigde en verwoeste huizen". Het geld is vooral bestemd voor humanitaire hulp en veiligheidsmaatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl