NOS NieuwsAangepast

Ebola speelt touroperators parten

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Reisorganisaties in Nederland verkopen veel minder reizen naar Afrikaanse landen door de ebola-epidemie. Hoewel de ziekte vooral in Guinee, Liberia en Sierra Leone heerst, willen reizigers ook niet naar andere landen in West-Afrika. De strop voor de Nederlandse touroperators is een van de gespreksonderwerpen bij ambtelijk en ministerieel overleg in Den Haag over de ebola-crisis.

Senegal krijgt deze winter 45 procent minder buitenlandse toeristen. Gambia heeft het aantal reserveringen zelfs met 60 procent zien dalen. Dat heeft grote gevolgen voor de economie van beide landen.

Tijdens het ebola-overleg in Den Haag wordt gesteld dat de Nederlandse reisorganisaties Arke Fly, Transavia en Corendon zwaar worden getroffen. Arke Fly vloog twee keer per week naar Senegal, maar die vluchten zijn voorlopig geannuleerd. Transavia en Corendon bieden in hun winterprogramma nog wel vluchten naar Gambia aan.

Ebola-overleg

De ebolacrisis in Afrika is al weken onderwerp van ambtelijk en ministerieel overleg in Den Haag. De economische gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven vormen een van de agendapunten. Maar er wordt veel meer besproken, zowel op ambtelijk als ministerieel niveau.

De ministers van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Volksgezondheid en Defensie hebben als meest betrokken bewindslieden het overleg opgezet. Minister Ploumen heeft daarbij de leiding. Volksgezondheid coördineert alles wat in Nederland gebeurt. De voorlichting over de medische kanten van ebola wordt voor VWS door het RIVM gedaan.

Aan het ambtelijke overleg over ebola nemen naast Buitenlandse Handel, VWS en Defensie ook Financiën en Algemene Zaken deel. Net als de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Militairen

Bronnen die anoniem willen blijven gaven de NOS een inkijkje. Op 25 september, ruim een week nadat de Amerikaanse regering besloot om drieduizend militairen naar Liberia te sturen om te helpen bij de bestrijding van ebola, begint in Den Haag een ebola-overleg.

De situatie in de crisisgebieden wordt besproken. Ook wordt er gepraat over de gezondheidstoestand van de tropenartsen Nick Zwinkels en Erdi Huizenga. Ook een aantal mogelijke gevallen van ebola in andere landen komt ter sprake.

Hulp

Vervolgens is de internationale hulp aan Guinee, Sierra Leone en Liberia onderwerp van gesprek en de Nederlandse bijdrage daaraan. Nederland trekt om te beginnen 15 miljoen uit voor noodhulp.

Het Amerikaanse voorbeeld om troepen te sturen wordt niet gevolgd en het is ook niet echt onderwerp van gesprek. Wel wordt er gepraat over de mogelijkheid dat iemand die besmet is met ebola naar Nederland komt.

Over een paar dagen komt het ebola-overleg in Den Haag weer bijeen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl