NOS SportAangepast

Peillat, een wereldster op de fiets

Na een indrukwekkend WK was de Argentijn Gonzalo Peillat afgelopen zomer een begeerd hockeyer. Diverse grootmachten hoopten op de handtekening van de 22-jarige topscorer van het mondiale eindtoernooi, maar het was uiteindelijk het bescheiden HGC dat de strafcornerspecialist wist vast te leggen. Opmerkelijk was dat zeker.

Het tekenen bij de Wassenaarse formatie leverde verontwaardigde reacties op. Want hoort een hockeyer met zijn status niet thuis bij clubs als Amsterdam, Rotterdam of Oranje Zwart, verenigingen met meer aanzien? De Zuid-Amerikaan trok zich niets aan van de kritiek en krijgt vooralsnog zijn gelijk. Hij staat met HGC tweede in de hoofdklasse.

Stalen ros

Peillat besloot ook het sociale aspect te laten meewegen, want bij HGC spelen de nodige bekenden. "Bosco Pérez-Pla de Alvear en Roc Oliva Isern (beiden uit Spanje, red.) spelen er en die heb ik ontmoet bij Hockey India League. Zij zeiden dat het een goede club was. Daarom koos ik voor HGC", aldus de in Den Haag woonachtige Peillat. In het verleden kwamen ook de Argentijnen Rodrigo en Lucas Vila uit voor HGC.

Dat Peillat inmiddels redelijk is ingeburgerd, bewees hij al tijdens zijn tweede dag. De WK-topscorer laat zich niet in dure bolides naar een training brengen, maar gaat dagelijks op de fiets naar de club. "Die fiets heb ik op mijn tweede dag al gekocht", zei Peillat, die gisteren ook via zijn Instagram liet blijken dol te zijn op zijn stalen ros. "In Buenos Aires, waar ik vandaan kom, zat ik alleen maar in de auto. Ik hou van het fietsen."

Verlegen

Sterallures lijken de bescheiden Argentijn dus volledig vreemd. "Een heel aardige, verlegen jongen", typeerde HGC-coach Dirk Loots de nieuwkomer tegenover Hockey.nl. "Stiekem is hij een heel grappig mannetje, met een twinkeling in zijn ogen. Hij zegt niet zoveel, maar als-ie dat wel doet, is het altijd wel grappig. Als speler kan je echt op hem bouwen. Hij is een echte prof, weet wat hij moet doen. Gonzalo doet nooit domme dingen. En hij legt ze erin, dat is ook niet vervelend."

De coach doelt daarmee op het gemak waarmee Peillat strafcorners promoveert tot doelpunten. "Je kunt er goed op trainen en je kunt het leren van de specialisten. Het enige wat je moet doen is er veel op trainen. Iedereen kan het, het is niet zo moeilijk. In het begin is het lastig om aan te leren, maar als je de techniek eenmaal beheerst, lukt het goed", aldus Peillat, die vooralsnog zes treffers achter zijn naam heeft staan in de hoofdklasse.

De Argentijn verraste afgelopen zomer op het WK ook al met een dodelijk trefzekere strafcorner. Met behulp van de tien doelpunten van Peillat legde Argentinië beslag op de bronzen plak. Een unicum. "We speelden een heel goed WK, want de zesde plaats was ons beste resultaat tot dan toe. Nu werden we derde, dus dat was heel mooi."

Op grootspraak valt de bescheiden Peillat niet vaak te betrappen. Hij laat liever zijn stick spreken. "Ze verwachten hier veel van me en ze weten dat ik kan scoren. Daar vertrouwen ze op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl