NOS NieuwsAangepast

Rijkswaterstaat schond privacy

Rijkswaterstaat heeft gegevens van duizenden automobilisten gedeeld met hun leasemaatschappij. Dat geeft de organisatie toe naar aanleiding van een onderzoek van RTL Nieuws. "Het had niet mogen gebeuren", zegt een woordvoerder.

Rijkswaterstaat verzamelde de gegevens vorige maand in het kader van een groot onderzoek naar filebestrijding. Met camera-apparatuur werden de kentekens van 750.000 automobilisten vastgelegd. De bedoeling was om een deel van hen uit te nodigen voor een enquête.

Arval

Onder de doelgroep vielen ook 7500 klanten van leasemaatschappij Arval. Om hen te bereiken, verzocht Rijkswaterstaat Arval om de uitnodigingsbrief door te sturen.

In de brief stonden ook de locatie en het tijdstip waarop de automobilist werd vastgelegd. Dat gebeurde op verzoek van Arval. De leasemaatschappij zei dat klanten daardoor de enquête eenvoudiger zouden kunnen invullen.

Juristen wezen er bij RTL op dat Rijkswaterstaat in de fout ging door het verzoek van Arval te honoreren. Die informatie gaat de leasemaatschappij niets aan, zei hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne. Zijn collega Bert-Jaap Koops sprak van "disproportionele gegevensverstrekking". Volgens Arval zijn de gegevens niet met anderen gedeeld en inmiddels vernietigd.

Maatregelen

Rijkswaterstaat betreurt de zaak. Volgens de woordvoerder neemt de organisatie maatregelen om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl