NOS WielrennenAangepast

Smog bedreigt Ronde van Peking

De derde etappe van de Ronde van Peking wordt mogelijk geschrapt. Dat laat Belkin-ploegleider Frans Maassen weten vanuit China. De hevige smog maakt het fietsen nagenoeg onmogelijk.

"Het ruikt hier smerig en het ziet er mistig uit. De smog is vreselijk aanwezig", volgens Maassen. "Als de omstandigheden niet veranderen, lijkt het me dat het morgen niet doorgaat. Maar dan loop ik op de zaken vooruit. Het is wel wat de UCI heeft aangegeven: als het niet gaat waaien, wordt het lastig om te starten."

Etappe ingekort

De tweede etappe, gewonnen door Philippe Gilbert, werd vandaag al ingekort vanwege de smog. Maassen: "Een uur voor de start is besloten dat we niet tot de finish zouden rijden. We zijn op hoogte gestart in Chong Li en zijn ook op hoogte gebleven. Met zulke omstandigheden kun je het de renners niet aandoen om topsport te bedrijven."

Als de koers toch doorgaat, ondanks de slechte omstandigheden, overweegt Maassen om zijn ploeg terug te trekken uit de wedstrijd. "Ja, maar ik denk dat dat voor het hele peloton geldt. Als je hier aankomt en je ruikt die lucht, dan snapt iedereen wel dat je daarin niet kunt sporten."

Mocht de smog wegtrekken, dan hoopt Maassen op een ritzege voor zijn ploeg. "Voor het klassement denk ik dat we tekort gaan komen. Vandaag was de ideale kans voor ons. Maar omdat ze de aankomst verlegden was de finish een klimmetje, een soort Cauberg-aankomst. Dat was minder geschikt voor Moreno Hofland. Maar wel een terechte beslissing om niet tot de finish te rijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl