NOS NieuwsAangepast

Kennis Van Gogh Museum te koop

Het Van Gogh Museum verkoopt sinds kort zijn kennis. Mensen die gebruik willen maken van de expertise van het Amsterdamse museum krijgen daarvoor sinds kort een rekening gepresenteerd. Dat zegt directeur Adriaan Dönszelmann in de Volkskrant. Het kan gaan om taxatie van een kunstwerk, maar ook om lezingen of adviezen op het gebied van beveiliging en klimaatbeheersing.

De consultancytak is opgericht om extra inkomsten aan te boren. Het past volgens de directeur in het streven om kunstinstellingen meer op eigen benen te laten staan. Het museum wordt zo minder afhankelijk van entreegelden.

Kostprijsplus

Het Van Gogh hanteert drie prijscategorieën. Voor andere Nederlandse musea of vergelijkbare kunstinstellingen worden nog steeds dingen gedaan als vriendendienst of tegen kostprijs. Dan is er wat Dönszelmann "kostprijsplus"noemt. Daarbij moet worden gedacht aan een lezing aan een universiteit.

Voor andere adviezen worden commerciële tarieven gerekend. "Dan kijk je naar wat een veilinghuis rekent voor een expertiseonderzoek. Waarom zouden wij het voor minder doen?"

Als voorbeeld van een succesvol commercieel project noemt hij het ontwikkelen van een klimaatmodel voor een bedrijf uit New York dat kunstdepots bouwt.

Museumcultuur

Het initiatief van het Van Gogh is niet onomstreden. Directeur Benno Tempel van het Haags Gemeentemuseum vindt het niet passen "bij de museumcultuur". Nu helpen musea en andere instellingen elkaar op basis van wederkerigheid, als vriendendienst. "Ik help jou, jij helpt mij", aldus Tempel.

Soms levert zo'n dienst op termijn ook weer wat op. "Helpen wij een verzamelaar, dan kunnen wij hem weer benaderen voor een bruikleen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl