NOS NieuwsAangepast

Marokko: besluit Asscher ongepast

Marokko is erg teleurgesteld over het Nederlandse besluit om het verdrag over sociale uitkeringen op te zeggen. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft dat gezegd tegen minister Asscher en minister Timmermans. Met beiden heeft hij vandaag telefonisch contact gehad, schrijft hij in een officiële verklaring op Facebook.

Marokko vindt het jammer dat Nederland het verdrag eenzijdig opschort. Marokko noemt de beslissing een 'unfriendly act', ongepast tussen bevriende naties. "Het beëindigen van een verdrag tussen twee landen komt niet vaak voor. En het is ook niet eerder gebeurd in de relatie tussen Marokko en Nederland."

Lagere uitkeringen

Het kabinet besloot vandaag om een einde te maken aan een aantal afspraken met Marokko over uitkeringen. Nederland wil de uitkeringen voor nabestaanden of arbeidsongeschikten verlagen voor Marokkanen die naar Marokko terugkeren, omdat het leven in Marokko veel goedkoper is.

Daarnaast wil Asscher dat de kinderbijslag en het kindgebonden budget niet langer worden uitgekeerd aan mensen die in Marokko wonen. Alleen de AOW blijft onveranderd, of een gepensioneerde nu in Nederland, Marokko of ergens anders woont.

Rechten van Marokkanen

Marokko is tegen die aanpassingen omdat die de economie zouden schaden. "Marokko zal er alles aan doen om de rechten van Marokkanen in Nederland te verdedigen", schrijft de Marokkaanse minister. Hij hoopt dat Nederland terugkomt van zijn besluit.

Het uitkeringsverdrag tussen Marokko en Nederland is nog niet opgezegd. Daarvoor is eerst nieuwe wetgeving en goedkeuring van de Tweede en Eerste Kamer nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl