NOS SportAangepast

Zonderland wil wraak op Zhang

Voor Epke Zonderland telt zondag maar één ding. Wereldkampioen worden voor het oog van duizenden Chinezen. Vier jaar geleden op de WK turnen in Rotterdam ging de Chinees Zhang Chenglong er met het goud vandoor. In Nanning aast Zonderland op zoete wraak.

De geboren Fries is regerend olympisch en wereldkampioen, maar de motivatie is er niet minder op geworden. Het feit dat hij vier jaar geleden in eigen land met een zilveren medaille om zijn nek moest toekijken hoe Zhang tot wereldkampioen werd gekroond, doet nog steeds pijn.

"Hogere uitgangswaarde"

"Dat ben ik nog niet vergeten", benadrukt Zonderland. "En Chenglong ook niet. Ik zou graag zien dat het dit keer andersom is."

Het wordt een lastige klus om de thuisfavoriet te verslaan, weet Zonderland. "Je weet gewoon dat hij dat ook in zijn hoofd heeft. Als je kritisch kijkt naar onze oefeningen, heb ik een uitgangswaarde van twee tienden hoger. Die moet ik proberen vast te houden. De netheid die hij kan turnen, dat is voor mij een uitdaging om hetzelfde te doen."

Oefening van vorig jaar

Zonderland turnt in Nanning de oefening van vorig jaar, waarmee hij in Antwerpen wereldkampioen werd. Daar zitten twee keer twee vluchtelementen in.

Hij heeft ook nog een plan B en C in zijn achterhoofd, om op het laatste moment te kunnen schakelen als het moet. Zonderland kan terugvallen op de spectaculaire, risicovolle Epke-triple, die hij ook op de Olympische Spelen turnde. De derde mogelijkheid is om drie andere elementen achter elkaar te doen.

"Wat dat betreft ben ik wel flexibel en bijt ik me niet vast aan één bepaalde oefening. Maar het is wel zo: als je een heel mooie oefening wilt turnen, dan moet dat wel plan A zijn. Plan B is vaak net iets minder."

De rekfinale bij de mannen wordt zondag om 09.20 uur live uitgezonden op NPO 1 en NOS.nl. Bekijk hier het volledige programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl