NOS NieuwsAangepast

IS rukt op naar Turkse grens

Strijders van Islamitische Staat proberen zich nu ook aan de noordkant van de Syrische stad Kobani te positioneren. De jihadisten voeren volgens de Koerden zware aanvallen uit op de weg van Kobani naar de Turkse grens.

Als de jihadisten die weg veroveren, is Kobani van alle kanten omsingeld. Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester, die aan de Turkse kant van de grens is, is dat nu nog niet het geval.

Sinds 17.00 uur zijn boven de stad weer gevechtsvliegtuigen te horen. Die hebben de landstrook tussen de stad en de grens gebombardeerd, waarschijnlijk in een poging om de opmars van IS te stuiten. "Toch hebben de luchtaanvallen dat tot nu toe niet kunnen voorkomen", zegt Waagmeester.

Strategische plekken

Activisten melden verder dat IS strategisch belangrijke plekken in Kobani heeft veroverd. Onder meer een bureau van Koerdische bestuurders en een gevangenis zouden nu in handen zijn van de terreurgroep. IS zou in totaal 40 procent van Kobani hebben veroverd. De Verenigde Staten maken dezelfde inschatting.

De Verenigde Naties waarschuwen dat Koerdische inwoners van Kobani hetzelfde lot wacht als moslimmannen in Srebrenica in 1995. Die werden door het Bosnisch-Servische leger weggevoerd en doodgeschoten. De VN denkt ook dat Koerden in Kobani "waarschijnlijk worden gedood" als IS de stad verovert.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl