NOS NieuwsAangepast

VNG: woningtekort voor asielzoekers

Gemeenten hebben moeite met het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Er is een groot tekort aan huurwoningen, mede doordat het kabinet de sociale woningbouw wil verminderen, zegt de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Jos Wienen, voorzitter van de commissie en burgemeester van Katwijk, roept vanavond in Nieuwsuur het kabinet op om het beleid rond sociale huurwoningen te wijzigen. "Het kabinet moet zorgen dat wij als gemeenten goed zijn uitgerust om asielzoekers op te vangen."

Grote toestroom

Steeds meer mensen vragen in Nederland asiel. Het totaal aantal asielzoekers verdubbelde in het afgelopen jaar. Vooral de toestroom van mensen uit Syrië is groot. Zij krijgen vanwege de situatie in het land bijna allemaal een verblijfsvergunning.

Gemeenten zijn verplicht om de huisvesting te regelen, maar volgens de VNG is dat een groot probleem. Volgens staatssecretaris Teeven moeten gemeenten in de eerste helft van 2015 voor 14.000 asielzoekers een huis vinden. Dat is bijna vier keer zoveel als twee jaar geleden.

Mogelijk is het probleem nog groter, want vanaf juli worden familieleden die nareizen niet meer meegeteld in de cijfers van eerste asielaanvragen. Bijvoorbeeld de Syrische mannen die naar Nederland komen, reizen voornamelijk alleen. Hun gezinnen zullen later nog volgen, waardoor het getal weleens hoger zou kunnen uitpakken dan de 14.000 waar de gemeenten op rekenen.

Ook het huidige aantal plaatsen in asielzoekerscentra is onvoldoende. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is naarstig op zoek naar passende opvang. De IJsselhallen in Zwolle en een attractiepark in Drenthe werden de afgelopen tijd al omgebouwd tot opvangcentra.

Schattingen

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie laat Nieuwsuur weten dat het op basis van schattingen wel rekening heeft gehouden met de gezinsleden die na zullen reizen. Van de 14.000 mensen waarvoor gemeenten in de eerste helft van 2015 woonruimte moeten vinden, houden het rekening met 11.000 asielaanvragen en 3000 gezinsleden die zullen nareizen.

"Genoeg woningen"

Minister Blok laat weten dat er onlangs een platform is opgericht waarin het ministerie van Wonen samen met gemeenten zoekt naar creatieve oplossingen om asielzoekers met een verblijfsvergunning te kunnen huisvesten. Volgens de minister zijn er genoeg huurwoningen, maar wonen er in sociale huurwoningen te veel "scheefwoners".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl