NOS NieuwsAangepast

Felicitaties Malala stromen binnen

De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Malala Yousafzai (17) wordt tot in de Pakistaanse Swatvallei gevierd. In het gebied waar de Taliban haar twee jaar geleden door haar hoofd schoten, is met jubel op het nieuws gereageerd, zei de beheerder van de oude school van Malala tegen de Britse krant The Telegraph.

Volgens oud-klasgenoten inspireert de toekenning van de Nobelprijs aan de jonge activiste andere schoolmeisjes in het gebied. Dat beaamde Amnesty International: "Het werk van Malala is een krachtig voorbeeld voor mensen over de hele wereld." De mensenrechtenorganisatie noemt de toekenning van de vredesprijs aan de tiener volkomen terecht.

Een reactie van de jongste Nobelprijswinnaar uit de geschiedenis zelf is er nog niet. Toen het nieuws over de toekenning naar buiten kwam, zat ze op school in Birmingham. Pas als de lessen zijn afgelopen, wil ze misschien iets tegen de media zeggen.

Leiderschap

De tevredenheid over de keuze van het Nobelcomité is in de hele wereld te horen. De felicitaties aan het adres van Malala stromen binnen. Zo ook van prinses Mabel: "Dank voor je moed en je leiderschap op het gebied van onderwijs voor meisjes", twitterde de prinses.

Mabel is de oprichtster van Girls not Brides, een stichting die strijdt tegen kinderhuwelijken. "Wist u dat door onderwijs de kans zes keer zo klein wordt dat kinderen trouwen?", schrijft Mabel.

Premier Rutte feliciteerde Malala in zijn wekelijkse persconferentie. Hij zei dat hij Malala twee keer heeft ontmoet: bij de uitreiking van de Kindervredesprijs in 2013 in Den Haag en bij de toekenning van de Four Freedoms Award in mei in Middelburg. "Zij maakte op mij een diepe indruk met haar pleidooi voor onderwijs voor ieder kind. Bij mij is vooral haar uitspraak blijven hangen dat één potlood, één boek, één leraar of één kind de wereld kan veranderen. Malala is daar vandaag extra het levende bewijs van."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans noemde het op zijn Facebook-pagina fantastisch nieuws en een zeer terechte beloning voor moed, doorzettingsvermogen en strijd.

Indruk

Ook NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg roemt de prijswinnaar. Hij noemt haar sterk en indrukwekkend. "Malala is een fantastisch mens en maakt indruk op iedereen die haar ontmoet."

Ook bondskanselier Angela Merkel feliciteerde Malala, net als de Noorse premier Erna Solberg en het Europees Parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl