NOS SportAangepast

Roemeens turnen op de weg terug

Jarenlang hoorden de Roemeense turnsters tot de wereldtop. Maar de laatste wereldtitel is alweer van dertien jaar geleden. Een ambitieus plan moet de turnnatie weer terugbrengen naar de top.

Vierde werden ze deze WK bij de landenteams. Larisa Iordache hoopt op een medaille bij de meerkampfinale. Haar landgenote Alina Stanila plaatste zich voor diezelfde finale als 21ste. Dat moet beter vindt ook oud-turnster Alina Alexoi: "Het Roemeense turnen zit in een moeilijke periode. De overheid biedt geen financiële steun meer en het is crisis. De mensen hebben geen geld meer om hun kinderen te laten turnen."

Nieuwe sponsor

Volgens Alexoi, nu commentator bij de Roemeense televisie, probeert de Roemeense turnbond samen met een nieuwe sponsor het tij te keren. "Een grote oliemaatschappij heeft 2,5 miljoen euro in het turnen gestoken. In vijf steden zijn programma's gestart om meer kinderen aan een talentenprogramma te laten deelnemen. Zo'n 300 kinderen zijn inmiddels geselecteerd."

Spelen van 2024

Het doel is successen behalen tijdens de Spelen van 2024. Zodat de tijden van Nadia Comaneci, die als eerste turnster ooit een tien haalde tijdens de Olympische Spelen van 1976, of van jaren tachtig-icoon Aurelia Dobre weer terugkeren. Dat moet lukken denkt Alexoi: " Onderschat Roemenië niet, turnen is in Roemenië nog steeds heel populair. Het is de tweede sport na voetballen ."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl