NOS NieuwsAangepast

Wie is Kailash Satyarthi?

Kailash Satyarthi heeft in de strijd voor kinderrechten al heel wat onderscheidingen ontvangen, maar met het winnen van de Nobelprijs voor de Vrede krijgt hij wereldwijde bekendheid. Zijn medewinnares Malala was, zeker sinds de aanslag op haar leven in 2012, al wereldberoemd.

Satyarthi is veel ouder dan Malala. Hij werd in 1954 geboren in het Indiase Vidisha en zet zich sinds 1980 in tegen kinderarbeid en kinderslavernij. Met bevrijdingsacties onder zijn leiding zouden meer dan 78.500 kinderen uit handen van hun uitbuiters zijn gered.

Beschermen

De Indiër zette in 1992 de Zuid-Aziatische Coalitie tegen Kinderslavernij (SACCS) op. Deze organisatie geeft fabrieken die niet aan kinderarbeid doen een keurmerk.

Satyarthi is ook de initiatiefnemer van de Global March Against Child Labor, waarin onder meer vakbonden en NGO's samenwerken in de strijd tegen kinderarbeid. Doel is de rechten van kinderen, en dan vooral hun recht op onderwijs, te beschermen en te promoten. Satyarthi wil de kinderen vrijwaren van arbeid die schade kan aanrichten aan hun psychische, fysieke, mentale, morele en sociale ontwikkeling.

Grote eer

Volgens het Nobelcomité is Satyarthi met zijn vreedzame en moedige protest tegen kinderarbeid in de voetsporen getreden van de Indiase politicus Mahatma Gandhi.

Satyarthi noemt de prijs een grote eer voor alle Indiërs en alle kinderen die nog steeds als slaven worden gebruikt. "En ik draag deze prijs op aan al deze kinderen in de wereld", zei hij in een reactie op het winnen van de Nobelprijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl