NOS NieuwsAangepast

Ebola-hulp naar Sierra Leone

Vanaf Schiphol is een Boeing 747 vertrokken met hulpgoederen voor Sierra Leone, waar veel mensen besmet zijn met het ebola-virus. Het is het eerste vliegtuig dat in opdracht van de Europese Commissie vertrekt. Unicef levert de goederen en begeleidt het transport, dat een miljoen euro kost.

De lading van honderd ton bestaat uit beschermende kleding, zoals schorten, maskers, handschoenen en overalls voor medisch personeel, zegt Laura Westendorp van Unicef, het kinderfonds van de VN. Er is vooral veel behoefte aan de beschermende pakken. "Die moeten continu worden vervangen om besmetting te voorkomen." Daarnaast gaan er ontsmettingsmiddelen en medicijnen naar het West-Afrikaanse land.

Proces versnellen

De beschikbaarheid van de pakken is volgens Westendorp een probleem. "Het is zo moeilijk om eraan te komen, dat Unicef rechtstreeks contact heeft opgenomen met de fabrieken om het proces sneller te laten verlopen."

Ook het vervoer van de spullen in Sierra Leone is lastig. "Het hele land ligt op z'n gat, dus de distributie is een ingewikkelde klus."

Aanraken

Unicef had ook veel moeite met het vinden van een chartervlucht naar West-Afrika. "Niet alle maatschappijen willen nog naar landen vliegen waar veel ebola-slachtoffers zijn. Bovendien zijn er allerlei speciale regels; zo mag de bemanning na de landing niemand aanraken. Ze zijn opgelucht als ze het land weer uit zijn."

Er staan ook vluchten met hulpgoederen gepland naar Guinee en Liberia.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er een snelle groei van het aantal zieken in Sierra Leone. Er zijn nu meer dan 8000 patiënten geregistreerd. Bijna 3900 mensen zijn aan de ziekte overleden.

Spanje

Er zijn ook een paar besmettingen buiten Afrika gemeld. Zoals de Spaanse verpleegkundige, die in Madrid een geestelijke heeft verpleegd die in Sierra Leone besmet was geraakt. In Amerika overleed deze week iemand aan de ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl