NOS NieuwsAangepast

Torentje, Trêveszaal en Ridderzaal

Het Binnenhof moet grondig worden verbouwd omdat de gebouwen sterk verouderd zijn. Ze voldoen niet meer aan de moderne standaarden. Allerlei installaties en onderdelen voldoen niet meer aan de moderne standaarden. Het Torentje zal onder handen worden genomen, maar ook de Ridderzaal staat op de lijst.

Het Torentje

Dit achtkantige gebouw aan de Hofvijver dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de veertiende eeuw. Het wordt voor het eerst genoemd in een kroniek uit 1354. Het was aanvankelijk het zomerprieel van de graven van Holland. Later werd het onder meer gebruikt als herberg, wijnkelder en conciërgewoning. In 1982 nam Ruud Lubbers het als eerste in gebruik als werkkamer van de premier. Als politici bij de premier worden geroepen voor een Torentjesoverleg, betekent dat meestal dat het politiek heel spannend is.

De Trêveszaal

Deze rijkversierde zaal wordt over het algemeen beschouwd als de mooiste zaal van het Binnenhof. Hij is genoemd naar het Twaalfjarig Bestand (trêve betekent wapenstilstand), waarover in 1609 in deze zaal werd onderhandeld. Tegenwoordig zijn hier de wekelijkse vergaderingen van het kabinet. Buitenstaanders mogen er alleen bij hoge uitzondering naar binnen. Zo mag de pers altijd een foto maken bij de eerste ministerraad van een nieuw aangetreden ministersploeg.

De Ridderzaal

De Ridderzaal is het grote gebouw op het midden van het Binnenhof. Graaf Willem II gaf halverwege de dertiende eeuw opdracht voor de bouw van de Ridderzaal, die koninklijke allure moest krijgen. Hij stierf voordat het gebouw klaar was. Zijn zoon Floris V liet de zaal afbouwen, maar was er toen die klaar was maar af en toe. Volgens meerdere bronnen werd het gebouw vooral gebruikt door ooievaars, die op het dak nestelden. Zij groeiden uit tot symbool van de stad Den Haag. Sinds 1904 leest de koningin of koning in de Ridderzaal de troonrede. Daarom staat er ook een troon. Er worden ook regelmatig (internationale) conferenties gehouden.

Eerste Kamer

Het gebouw van de Eerste Kamer ligt aan de Hofvijver en stamt uit het midden van de vijftiende eeuw. Aanvankelijk waren er vooral woningen gevestigd. Prins Maurits was ooit bewoner van het pand, net als de latere stadhouder Willem II. Maurits gaf opdracht om de hoektoren aan de rand van de Hofvijver te bouwen, die de Mauritstoren is gaan heten. De Eerste Kamer heeft een mooi beschilderd plafond. De Eerste Kamer vergadert in de voormalige vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland, die in 1655 op voorstel van Johan de Witt is ontworpen door Pieter Post. Begin jaren negentig werd de zaal gerestaureerd.

Tweede Kamer

Aan de Lange Potenzijde van het Binnenhof ligt het oude gebouw van de Tweede Kamer. Daar is een nieuwbouwgedeelte aan vastgebouwd, dat ontworpen is door Pi de Bruin. Het nieuwe gedeelte, met de plenaire zaal die vaak op tv te zien is, is in 1992 geopend. Sindsdien zijn er geen grote verbouwingen meer geweest aan het Binnenhof. Er is alleen klein onderhoud uitgevoerd aan gebouwen en installaties. Het gebouwencomplex van de Tweede Kamer omvat ook de voormalige ministeries van Koloniën en van Justitie (beide aan het Plein) en het voormalige Hotel Centraal aan de Lange Poten. Met name de gebouwen van de Tweede Kamer die aan het Binnenhof liggen, zullen bij de verbouwing worden aangepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl