NOS NieuwsAangepast

400 jaar handel met VS gevierd

Door bureau Washington

In Washington DC werd donderdag stilgestaan bij 400 jaar handelsrelatie tussen Nederland en de VS. Onderdeel van de viering was de lancering van The Netherlands American Business Council (NABC), een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse en Amerikaanse Kamer van Koophandel. Minister Ploumen sprak over wat beide landen van elkaar kunnen leren.

De handelssamenwerking met Amerika bestaat al langer dan het land zelf. Op 11 oktober 1614 verkreeg de Nieuw-Nederlandse Compagnie het exclusieve recht om te handelen met Amerika, toen nog bekend als Manhattan en omgeving.

Leren verkopen

400 jaar later zijn er dankzij de Nederlanders meer dan 680.000 banen in de VS gecreëerd. Na Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk is Nederland de grootste Europese handelspartner van de VS. Andersom is de VS nummer 6 handelspartner van Nederland.

Om de Nederlandse invloed op de VS te illustreren, maakte de Nederlandse ambassade in Washington DC een lijst op BuzzFeed. Ook wifi werd tijdens de viering genoemd als Nederlandse uitvinding.

Tijdens de bijeenkomst kwam naar voren dat Nederlanders vooral moeten werken aan het beter leren verkopen van hun business-ideeën. Ploumen gaf zelf in haar speech ook aan dat er ruimte is voor verbetering. Vooral op het gebied van de creatieve industrie, licht ze toe.

In The New York Times stond vorige maand een artikel over Nederlandse kunst met de kop: 'The Dutch are Back in Town'. Dat soort positieve berichten over onze kunst en cultuur zouden er vaker mogen zijn. Volgens de minister kan de VS van Nederland leren op het gebied van watermanagement en public private partnerships.

Kansen

"In Nederland is het normaal dat overheden met bedrijven samenwerken. In Amerika zie je dat minder", zegt de minister. Een waterproject dat New York overnam van Rotterdam noemt Ploumen een van de grootste succesverhalen: "In Rotterdam is een nieuwbouwwijk gebouwd met een groot plein dat kan dienen als stadsmeer wanneer het water te hoog wordt. In New York wordt dit voorbeeld gevolgd."

Nieuwe Nederlandse technologie, zoals ontwikkelingsbedrijf Brainport Eindhoven en gezondheidszorgtechnologie zoals gepersonaliseerde diagnoses, zijn gebieden waar volgens Ploumen veel kansen liggen. "Dat zijn onze key-sectoren waar we ons de komende jaren op blijven richten. Met hulp van de VS kunnen we daar nog veel verder mee komen. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl