NOS NieuwsAangepast

"Ebola grootste gevaar sinds aids"

De uitbraak van ebola is de grootste medische bedreiging sinds het uitbreken van aids, zegt de directeur van het Amerikaanse preventiecentrum CDC. "We moeten wereldwijd ons best doen om te voorkomen dat ebola net zo om zich heen grijpt als aids", zegt Thomas Frieden.

Hij gaf vandaag een toelichting op de extra maatregelen op Amerikaanse luchthavens, die vanaf dit weekend van kracht worden. "We treffen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Maar zolang de ziekte zich in Afrika blijft verspreiden, kunnen we het risico van verspreiding hier niet uitsluiten."

Het ministerie van binnenlandse veiligheid wil dat veel meer landen extra maatregelen nemen op de luchthavens. Vanavond werd bekend dat Britse luchthavens ook extra gaan controleren.

Snel reageren

Frieden noemt snelheid een belangrijke manier om de ziekte te bestrijden. Snel reageren op nieuwe ziektegevallen kan verspreiding voorkomen. Maar ook goede en toegankelijke gezondheidszorg is volgens Frieden belangrijk.

De Amerikaanse CDC-topman was enkele maanden geleden zelf nog in West-Afrika. Hij waarschuwde toen al dat de ziekte razendsnel om zich heen zou grijpen als de wereld niet onmiddellijk zou ingrijpen.

Frieden denkt overigens dat het nog wel moet lukken om de verdere verspreiding van ebola te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl