NOS NieuwsAangepast

Kans op zoektocht MH17 kleiner

Het ziet er niet naar uit dat de Nederlandse onderzoekers op korte termijn terug kunnen naar de rampplek van vlucht MH17. De kans daarop wordt steeds kleiner.

Het is nog steeds te onveilig in het Oekraïense gebied, schrijft het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer. Ook de invallende winter bemoeilijkt de terugkeer.

Het kabinet wil wel terug naar de rampplek, maar alleen als de onderzoekers hun werk daar veilig kunnen doen. "Dat zit er op dit moment helaas niet in", staat in de brief. Premier Rutte was al "niet optimistisch" over een terugkeer voordat de winter invalt.

Oproep

Op de plek waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte, liggen nog steeds persoonlijke bezittingen. Het kabinet laat weten dat daarom is gezocht naar andere manieren om de spullen terug naar Nederland te krijgen.

Zo hebben de leden van de missie die nog in het gebied zijn een oproep op sociale media geplaatst om vondsten te melden. Ook zijn flyers en posters in de dorpen rond de rampplek verspreid en is er met burgemeesters gesproken over het inzamelen van de spullen.

Nationale herdenking

In de Kamerbrief staat ook dat de nationale herdenking op 10 november in het teken staat van de thema's 'geborgenheid' en 'verbinding'. Het kabinet verwacht dat er ruim 2000 nabestaanden naartoe zullen komen. Van hen wordt gevraagd om mee te denken over de "invulling, vormgeving en uitvoering van het programma".

De dag bestaat uit een officiële herdenkingsceremonie die de NOS rechtstreeks uitzendt op radio en televisie. Daarna volgt een informele, besloten bijeenkomst met nabestaanden. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn daarbij.

Strafrechtelijk onderzoek

Het kabinet schrijft verder dat de politie tot nu toe 20.000 foto's en 750 filmpjes heeft binnengekregen in het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp. Het materiaal is geüpload op een speciale site van de politie.

Daarnaast zijn er bijna 350 miljoen webpagina's verzameld met foto's en video's uit Oost-Oekraïne van voor en na de ramp. Officieren van Justitie onderzoeken die beelden.

Zuurstofmasker

In de brief wordt ook gesproken over het zuurstofmasker dat is aangetroffen op een van de slachtoffers. Vandaag liet minister Timmermans weten dat hij het betreurt dat nabestaanden van vlucht MH17 dat moesten vernemen via een televisie-interview met hem, zonder dat zij eerst zelf op de hoogte waren gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl