NOS SportAangepast

Hendriks: leggen niets op

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, is niet geschrokken van de scherpe kritiek die judocoach Cor van der Geest in een open brief tot uiting bracht. Van der Geest noemde het beleid van Hendriks "gevaarlijk voor het judo".

"Ik ken Cor langer dan vandaag, die maakt van zijn hart geen moordkuil", relativeerde Hendriks. "Ik neem zijn kritiek ook niet persoonlijk. Het gaat erom wat we voor de topsport kunnen doen, zodat we er als land over een paar jaar beter voorstaan."

Centralisatie

Sinds Van der Geest in 2012 afscheid nam als technisch directeur van de judobond, is er veel veranderd. Zijn opvolger Ben Sonnemans moest de centralisatie van de verschillende trainingscentra begeleiden, maar struikelde over gebrekkige communicatie en weerstand vanuit de judowereld.

Volgens Van der Geest zou Sonnemans slechts boodschapper zijn van de plannen van NOC*NSF. De judobond zou met handen en voeten gebonden zijn aan de voorwaarden van de sportkoepel. Wie betaalt, bepaalt.

"Ik kan me voorstellen dat dat beeld leeft", zegt Hendriks. "Na Londen hebben we met alle bonden om de tafel gezeten en hebben we ze uitgedaagd om met de beste plannen te komen. Samen met het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zijn we vier Centra voor Topsport en Onderwijs (CTO's) gestart in Heerenveen, Eindhoven, Arnhem en Amsterdam. We moeten zo efficiënt mogelijk met de middelen omgaan."

Realiteit, geen emotie

"Elke sportbond is autonoom verantwoordelijk voor zijn eigen topsportbeleid", vervolgt Hendriks. "Natuurlijk zijn er wel meningsverschillen. Dat is denk ik ook de rol van NOC*NSF. Wij zijn niet een organisatie die dat van bovenaf oplegt, dat gaat echt in overleg. Maar het gaat wel om publieke en private middelen. Wij moeten kunnen uitleggen aan Nederland dat we dat op een verantwoorde wijze doen."

"We zullen samen tot het best mogelijke model moeten komen", besluit Hendriks. "Maar wel met realiteitszin. Inhoudelijk, niet op basis van emotie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl