NOS SportAangepast

Goede start springruiters

De Nederlandse springruiters hebben na het WK-goud hun rol als favoriet in de finale van de Nations Cup in Barcelona waargemaakt. Bondscoach Rob Ehrens noteerde donderdag in het eerste onderdeel drie foutloze rondes en weet Oranje daardoor zonder strafpunten op de eerste plaats.

Maikel van der Vleuten (Verdi), Jur Vrieling (Bubalu) en Gerco Schröder (Glock's London) stuurden hun rijdieren onberispelijk over de hindernissen.

Jeroen Dubbeldam, ook individueel wereldkampioen, vormde de uitzondering. Hij maakte met zijn succespaard Zenith, dat tot en met de Olympische Spelen van 2016 tot zijn beschikking staat, twee springfouten. De Twentse routinier leverde daarmee het schrapresultaat.

Twee springfouten

Dubbeldam tilde er niet zwaar aan. "Het ware twee echte pechfouten. De wijze waarop hij sprong was goed. Dus ik werk rustig door naar zaterdagavond wanneer het er echt om gaat."

De Nederlandse teamprestatie was niet te danken aan een gemakkelijk parcours. "Er was genoeg te springen", kenschetste Ehrens de eerste opdracht, die door slechts negen van de 55 combinaties foutloos werd volbracht. "Bijkomend probleem was dat we nu geen inloopwedstrijd hadden, waardoor de paarden 'fris' van start moesten op dit terrein."

Veel kracht

De hindernissen mochten er zijn volgens Ehrens. "De oxers waren erg breed en in het begin moest er al best snel worden gereden. Dat haalt veel kracht uit een paard. In de laatste lijn met de driespong, een imposante oxer en een tricky steilsprong misten sommigen dan ook het vermogen om er nog foutloos overheen te komen."

Voorlopig is Zweden (vier strafpunten) de belangrijkste concurrent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl