NOS NieuwsAangepast

"Supermarkten aan de schandpaal"

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid ziet wel wat in het bij naam noemen van supermarkten die de regels voor de verkoop van alcohol aan jongeren overtreden. "Het transparant maken van nalevingscijfers is denk ik een heel goed instrument voor iedereen, dus ook voor de supermarkten", zei hij in de Tweede Kamer.

Van Rijn komt daarmee tegemoet aan partijen die vinden dat supermarkten de controle op de verkoop van alcohol niet goed op orde hebben.

Sinds januari mogen jongeren pas vanaf 18 jaar alcohol kopen. Deze zomer werd duidelijk dat gemeenten niet of nauwelijks optreden tegen cafés, winkels en jongeren die zich daar niet aan houden.

Controlesysteem

Van Rijn vindt wel dat de sector zelf een systeem moet ontwikkelen om te kunnen controleren of iemand alcohol mag kopen of niet. "Wij moeten de wet vaststellen en handhaven. Vervolgens mag ik van de sector verwachten dat ze dat op een goede manier gaan doen", zei Van Rijn.

Hij wil de Kamer voor de behandeling van zijn begroting laten weten of een zogenoemd 'naming and shaming'-systeem mogelijk is. "Het is een aantrekkelijk instrument, waarbij ik wel even moet kijken wat wel en wat niet kan."

Van Rijn gaat ook met gemeenten overleggen. Tegen het einde van het jaar denkt hij een goed beeld te hebben van hoe gemeenten de alcoholverkoop aan jongeren gaan controleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl