NOS NieuwsAangepast

Inge helpt mobiele ING-klant

Door NOS-techredacteur Rachid Finge

ING heeft zijn app voor mobiel bankieren uitgerust met Inge, een virtuele, spraakgestuurde assistent. Gebruikers van de app kunnen Inge met hun stem de opdracht geven om geld over te maken of het huidige saldo te noemen.

Inge kan overschrijvingen doen naar mensen die in het adresboek van de bankieren-app staan. Het is ook mogelijk om een rekeningnummer in te spreken, maar dat is wel wat onpraktisch, want Inge begrijpt alleen IBAN-rekeningen. Ook het voorlezen van het saldo heeft maar een beperkt praktisch nut, omdat het saldo op bijna elke plek in de app zichtbaar is.

Inloggen

De belangrijkste reden voor spraakherkenning in de bankieren-app is dat ING het mogelijk wil maken voor gebruikers om in te loggen met hun stem, maar dat is met deze update nog niet mogelijk. Volgens een woordvoerder begint er volgende week een pilot met duizend klanten om het inloggen met stem eerst goed te testen. Wanneer ook andere klanten op die manier kunnen inloggen, is nog niet duidelijk.

De update van de ING-app is vanaf vandaag beschikbaar voor iPhone en iPad en naar verwachting vanaf morgen voor Android-toestellen. Windows-gebruikers krijgen de update niet: ING vindt het vanwege het kleine aantal Windows-gebruikers met de ING-app nog niet de moeite waard om de Windows-app aan te passen.

Siri en Cortana

Zo'n beetje elke smartphone beschikt over een assistent die naar stemopdrachten luistert. Die van Apple heet Siri, Google heeft Google Now en Microsofts assistent heet Cortana, die tijdens het WK voetbal nog uitslagen correct voorspelde. Alle drie kunnen ze na een ingesproken commando iemand bellen, de wekker zetten, een routebeschrijving geven, een gedicteerde notitie bewaren, een afspraak plannen, zoeken op internet of een tekstbericht versturen.

Net als Siri en Cortana kan ook ING's Inge grappige, maar minder nuttige vragen beantwoorden. Zo weet ik nu dat Inge oranje kleding aan heeft en niet met me wil trouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl