NOS SportAangepast

Ervaring op rekstok duurt jaren

Turner Epke Zonderland gaat zondag in Nanning op jacht naar zijn tweede wereldtitel aan de rekstok. De olympisch kampioen stak in de kwalificaties ver boven de rest uit. "Nieuwkomers hebben jaren nodig om naar dat niveau te groeien", zegt oud-coach Gerard Speerstra. "Vaak denken turners dat ze er al zijn, maar Epke is zich blijven ontwikkelen", constateert broer Herre Zonderland.

Favorieten

Laat één ding duidelijk zijn, stelt Speerstra, de huidige bondscoach van de Belgen. "Als-ie valt, is ook Epke gezien. Er gaan er in de finale altijd twee vanaf." Dat gebeurde nu trouwens al in de kwalificaties, waardoor twee zekere finalisten, de Duitser Fabian Hambüchen en de Amerikaan Danell Leyva, zondag ontbreken.

"Er zijn er maar een paar die Epke kunnen bijbenen", zegt Speerstra. "De Chinees Zou Kai hoort daar nog bij, maar die is er niet. Nu blijven alleen Kohei Uchimura en Zhang Chenglong over." Volgens NOS-commentator Hans van Zetten is Zhang Chenglong nu de voornaamste belager van Zonderland.

Moeilijk toestel

"Het is gewoon een moeilijk toestel", vertelt Herre Zonderland, Epkes drie jaar oudere broer en tevens oud-turner. "Het is bijvoorbeeld een verschil met brug waar Epke één steekje laat vallen en meteen 25e wordt."

De aanleg werd al vroeg herkend. Herre: "We waren in de jeugd aan elkaar gewaagd maar hij was wel drie jaar jonger." Speerstra: "In 1999 zei ik tegen vrienden: met deze jongen ga ik naar de Spelen. Zonder blessures was hij nu een wereldtopper geweest op de meerkamp. Bij de WK in 2007 scoorde hij 88,5 maar liet hij 3 punten liggen door fouten. Anders was hij toen al top-5 van de wereld geweest."

Rekspecialist

Met name door een ernstige schouderblessure begin 2008 werd Zonderland de rekspecialist die later furore maakte met een nooit eerder vertoonde drievoudige combinatie van vluchtelementen. Herre: "Behalve met talent heeft het ook met discipline en ambitie te maken. Daarom is hij zo'n vaste waarde geworden. Hij kan nog tijdens zijn oefening aanpassen en corrigeren. Daar is jaren werk aan voorafgegaan."

Ervaring

Het geeft Zonderland een voorsprong die hij volgens Speerstra zeker tot de Spelen van Rio 2016 moet kunnen behouden. "De concurrenten blijven de komende twee jaar dezelfde turners. Ervaring kun je niet inhalen. Het duurt bijna een volledige olympische cyclus om een combinatie erin te krijgen. Wij deden dat met de Kovacs-Kolman voor de Spelen van Peking. Samen met Daniel (Knibbeler) heeft Epke daarna vier jaar gewerkt om de driedubbele combinatie stabiel te krijgen. Rek is een ervaringstoestel. Aan die timing moet je jaren werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl