NOS NieuwsAangepast

Huizenprijs daalt licht, verkoop stijgt

De gemiddelde huizenprijs is afgelopen kwartaal met 0,3 procent gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. De lichte daling komt na drie kwartalen van stijgende prijzen.

Makelaarsvereniging NVM maakt zich weinig zorgen over de daling en heeft het over een stabilisering. Vergeleken met een jaar geleden liggen de prijzen nog altijd bijna 4 procent hoger. "Het herstel van de woningmarkt zet door, maar minder spectaculair dan in de eerste helft van dit jaar," zegt de NVM.

Verkoop stijgt door

De verkoop bleef wel stijgen. In de maanden juli, augustus en september verkochten NVM-makelaars 29.015 woningen, 28,9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal verkochte woningen is ongeveer evenveel als in het tweede kwartaal.

"Een mooi aantal," zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. "Zeker als je in ogenschouw neemt dat het derde kwartaal wegens de zomervakanties het normaliter slechter doet dan het tweede kwartaal."

Stad versus platteland

Net als in eerdere kwartalen trekt de woningmarkt vooral in de grote steden aan en blijft het platteland daarbij achter. In populaire wijken in steden als Amsterdam, Utrecht, Leiden en Haarlem is de markt alweer aan het oververhitten, zegt de NVM. Daar stijgen de prijzen tot wel 10 procent op jaarbasis en wordt er soms zelfs boven de vraagprijs verkocht.

De tijd dat een huis te koop staat, blijft dalen. Woningen stonden gemiddeld 122 dagen te koop. Een jaar geleden was dat nog 159 dagen. Gemiddeld kost een woning nu 214.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl