NOS NieuwsAangepast

MH17-nabestaanden geschokt

Nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 zijn geschrokken van de uitspraak van minister Timmermans. Die zei gisteravond in Pauw dat er ten minste één slachtoffer is gevonden met een zuurstofmasker op. Dat kan erop wijzen dat de inzittenden van het vliegtuig doorhadden wat er gebeurde.

"Ik schrok me dood toen ik dit hoorde", zegt een nabestaande tegen de NOS. "Timmermans heeft heel wat uit te leggen."

"Hoe komt hij aan deze informatie en wat weet hij nog meer? Blijkbaar zijn er dingen die wij niet mogen weten."

Woedend

Een andere nabestaande reageert woedend via Facebook en schrijft dat ze op Teletekst moest lezen dat hij zich uit zijn tent heeft laten lokken door presentator Jeroen Pauw. Ze bedankt hem cynisch voor het aantasten van het beeld dat de laatste momenten van de inzittenden van de MH17 te kort waren om te lijden.

Ze schrijft: "Dankjewel hoor, ik heb nog niet genoeg te verwerken, mijn kinderen liggen in stukken in Hilversum of Oekraïne. Dankjewel dat je deze informatie op de buis gooit zonder dat de nabestaanden het weten."

Volgens haar heeft ze er nu nog een nachtmerrie bijgekregen. Ze voegt eraan toe dat ze hoopt dat Timmermans lekker heeft geslapen na zijn tv-optreden. "Helaas weer teleurgesteld in de politiek en ik was zo trots op je... ", sluit ze af.

Frustratie

Advocaat Veru Mewa, die dertig nabestaanden vertegenwoordigt, zegt dat hij met zijn oren klapperde toen hij Timmermans' opmerking over het zuurstofmasker hoorde. "Deze informatie is nog niet eerder gedeeld en is tegenstrijdig met wat eerder is gemeld door de Onderzoeksraad voor Veiligheid."

Volgens de advocaat zorgt het voor frustratie. Dat bleek ook uit gesprekken die hij met een aantal nabestaanden heeft gevoerd na de uitspraak van Timmermans. "Het leidt tot meer vragen dan antwoorden."

Volgens Mewa willen nabestaanden weten wat de omstandigheden waren tijdens de vliegramp. En in deze fase van het rouwproces wordt volgens hem ieder feitje gewogen. "Als je dan zoiets nieuws hoort op tv, dan schokt dat wel een beetje." Hij roept de betrokken politici op om te delen wat er bekend is over de ramp en niet geheimzinnig te doen.

Luchtvaartdeskundigen

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft zegt dat het in theorie zo zou kunnen zijn dat sommige passagiers bij bewustzijn waren na de ontploffing in de lucht. Het zou volgens hem dus kunnen dat iemand nog een zuurstofmasker heeft opgezet.

Melkert plaatst daar wel een paar kanttekeningen bij. "Het toestel vloog meer dan 900 kilometer per uur in lucht van -60 graden Celsius. Een explosie onder die omstandigheden is voor veel mensen onmiddellijk fataal", zegt hij.

Daar komt nog bij dat op foto's van de wrakstukken nauwelijks zuurstofmaskers te zien zijn, terwijl die normaal gesproken bij een noodsituatie allemaal tegelijk worden losgelaten.

Onderzoeksraad

Benno Baksteen, oud-voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, zegt dat de zuurstofmaskers ook loskomen bij een harde klap. Maar hoewel je het nooit met zekerheid kunt zeggen, lijkt het hem zeer onwaarschijnlijk dat een inzittende van vlucht MH17 nog een zuurstofmasker kon opzetten na de inslag. Volgens Baksteen blijkt dat ook uit de bevindingen van de Onderzoeksraad. "Die stelt dat alles op hoogte is gedesintegreerd", zegt Baksteen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid laat via Twitter weten dat de vraag of en in welke mate inzittenden van vlucht MH17 iets hebben gemerkt van de crash onderdeel is van het onderzoek. De raad merkt daarbij op dat ze de vraag alleen zal beantwoorden als daar met voldoende zekerheid iets over gezegd kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl