NOS NieuwsAangepast

"Te weinig geld voor aardbevingen"

Interim-burgemeester Ruud Vreeman van Groningen maakt zich zorgen over het aardbevingsbestendig maken van de regio. Daar is volgens hem niet genoeg geld voor vrijgemaakt, zei hij in Nieuwsuur.

Vorige week werden voor het eerst bevingen gevoeld in de stad Groningen. Bij de NAM kwamen daarna 460 schademeldingen binnen.

Stad

Minister Kamp heeft in totaal 1,2 miljard euro beschikbaar gesteld voor het aardbevingsgebied. "Maar dat is voor de negen gemeenten waar de problemen in eerste instantie speelden. De stad is geen onderdeel van die afspraak", zegt Vreeman.

"Er is 10 miljoen euro begroot voor het vergoeden van schade. Maar dat is veel en veel te weinig als de stad in het geding komt."

Dweilen

"Zowel bestaande bouw als nieuwbouw moet versterkt worden , zegt Vreeman. "Het gaat bijvoorbeeld om huizen, bejaardentehuizen, ziekenhuizen en scholen. Maar ook een forum en een brug die we op dit moment aan het bouwen zijn. Het gaat om heel grote projecten."

Volgens Vreeman is minister Kamp zich nog niet bewust van de bedragen die nodig zijn om gebouwen aardbevingsbestendig te maken. "Bij veel projecten moet er wel een miljoen bij, de brug in aanbouw vraagt om 15 miljoen. Anders blijft het dweilen met de kraan open."

"Geen zorgen"

De aardbeving van vorige week in Groningen past volgens minister Kamp "binnen het patroon dat we in gedachten hadden, toen we afspraken maakten". Hij ziet geen aanleiding iets in de maatregelen te veranderen. Volgens hem is er ook geen reden voor de Groningers om zich nu meer zorgen te maken. De bevingen zijn een "fact of life", aldus Kamp.

Vreeman noemde dat een onverstandige uitspraak. "Het is voor veel mensen helemaal geen 'fact of life' . Ze maken voor het eerst van hun leven mee dat hun huis trilt."

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de aardbevingen in Groningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl