NOS NieuwsAangepast

"Geen ruimte voor ingrijpen Kobani"

In de Syrische stad Kobani is sprake van een humanitaire noodsituatie, maar internationaal is er geen overeenstemming over wat daaraan gedaan moet worden. Dat schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer.

Morgen praat de Kamer over de situatie in Kobani. Verschillende partijen vinden dat er ingegrepen moet worden, bijvoorbeeld door het creëren van een humanitaire corridor naar de grens met Turkije. Dat is volgens het kabinet moeilijk. Het is "politiek, juridisch en militair uiterst complex", staat in de brief.

Volgens minister Timmermans van Buitenlandse Zaken is er op dit moment geen mogelijkheid om in te grijpen. Het is volgens hem van belang dat de internationale gemeenschap zo eensgezind mogelijk optreedt: "Er is op dit moment geen internationaal gedeeld beeld over de consequenties" aldus de minister.

Sombere vooruitzichten

De Syrische stad in Koerdisch gebied dreigt ingenomen te worden door strijders van Islamitische Staat (IS). In de brief schrijft Timmermans dat de vooruitzichten voor de stad somber zijn. De humanitaire noodsituatie is volgens hem toepasbaar op heel Syrië.

Het kabinet voert actief overleg met andere landen over de koers, meldt het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl