NOS NieuwsAangepast

Dautzenberg, Stapel weg bij Fontys

Schrijver Anton Dautzenberg is zijn baan bij Fontys Hogescholen alweer kwijt. De opleiding vindt Dautzenberg te controversieel. Hij werkte sinds vorige maand op de Academy for Creative Industries in Tilburg als begeleider van twee studenten. Ook oud-hoogleraar Diederik Stapel vertrekt bij Fontys.

Dautzenberg werd aangetrokken zonder medeweten van het College van Bestuur, laat Fontys Hogescholen weten. "Op het moment dat we daar kennis van hebben genomen, hebben we direct ingegrepen. We vinden het niet in het belang van onze studenten om door hem begeleid te worden," zegt woordvoerder Piet van Ierland.

Stapel solidair

Diederik Stapel vertrekt ook bij Fontys. Hij stapt op uit solidariteit met Dautzenberg. Stapel gaf als ervaringsdeskundige twee uur per week gastcollege over reputatieschade.

Dautzenberg werd in 2011 bekend door zijn lidmaatschap van de nu verboden pedofielenvereniging Martijn. Hij wilde daarmee aandacht vragen voor de heksenjacht op pedofielen. Ook verzon hij interviews en schreef hij recensies van niet-bestaande boeken in NRC Handelsblad.

Fraude

Stapel heeft als hoogleraar psychologie in Tilburg gefraudeerd met onderzoeksgegevens. Daarvoor kreeg hij een taakstraf. Vorige week ontstond ophef over het aantrekken van Stapel door de Academy for Creative Industries.

Samen ontwikkelden ze het project De fictiefabriek, bestaande uit een boek en een theatervoorstelling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl