"Problemen door lager topinkomen"
De nieuwe wet om topinkomens in de publieke en semipublieke sector te verlagen wordt te snel ingevoerd. Dat hebben toezichthouders en bestuurders van verschillende sectoren gezegd in de Tweede Kamer. Daardoor zullen veel problemen ontstaan, zeggen ze.
Volgens een wetsvoorstel van minister Plasterk mogen salarissen vanaf volgend jaar maximaal (inclusief vakantie- en eindejaarsuitkering) 144.108 euro bedragen. Plus onkosten en pensioenbijdrage komt dat neer op 169.425 euro per jaar.
Het plan om de topinkomens te verlagen staat ook in het regeerakkoord. Net zoals Plasterk wil de PvdA de plannen het liefst per 1 januari invoeren, maar coalitiepartner VVD zet vraagtekens bij die datum.
Niet voldoende
Vertegenwoordigers van onder meer de zorg, woningcorporaties en universiteiten denken dat de wet ertoe zal leiden dat de kwaliteit van topbestuurders omlaag gaat. Ze zijn bang dat goede mensen weglopen naar het bedrijfsleven of naar het buitenland vertrekken. "Niet omdat het geldwolven zijn, maar omdat ze met hun kwaliteiten elders beter terecht kunnen."
De sectorvertegenwoordigers vragen de Kamer daarom de salarisverlagingen van de afgelopen jaren eerst goed te evalueren voordat tot verdere verlaging wordt besloten.
Verkeerde beeldvorming
Ook vinden ze dat het beeld is ontstaan van bestuurders die veel te hoge beloningen krijgen. Maar dat is volgens hen geweest. "De tijd waarin de bomen tot in de hemel reikten, is voorbij", zegt een van hen.
Volgens hem voert het kabinet "een stierengevecht waarin beloningen van bestuurders in de maatschappelijke sector als een rode lap functioneren die koste wat kost uit elkaar moet worden gescheurd."
Ander werk
Volgens voorzitter Yvonne van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vallen de werkzaamheden van een minister niet te vergelijken met die van een bestuurder. "Ik ben zelf bewindspersoon geweest, en daarna bestuurder. Daar droeg ik een veel zwaardere verantwoordelijkheid. Een ministerie wordt gerund door een secretaris-generaal."
Van Rooy was eind jaren '80 en begin jaren '90 staatssecretaris van Economische Zaken in de kabinetten Lubbers II en III.
Weinig begrip
Ook voorstanders spraken zich uit over de nieuwe plannen. "Iemand die veel verantwoordelijkheid draagt, moet meer verdienen dan iemand die dat niet heeft", zegt Marijnissen van de vakbond Abvakabo FNV. Maar het moeten volgens haar wel realistische bedragen blijven. "Wij kunnen niet uitleggen aan onze achterban dat een directeur van een verpleeghuis meer verdient dan een minister."
De SP is faliekant tegen de argumenten van de bestuurders. Kamerlid Van Raak ging voor de bijeenkomst uit protest de straat op om te collecteren voor de bestuurders die volgend jaar salaris moeten inleveren.
"Heeft u nog iets over voor de rijken?", vroeg de SP'er aan voorbijgangers. Hij keerde met een lege collectebus terug naar de Kamer.