NOS SchaatsenAangepast

Wüst laat langste afstand vallen

Ireen Wüst gaat het komende schaatsseizoen geen afzonderlijke 5.000 meters meer rijden. "Nee, die afstand is eruit bij mij", liet de nieuwe kopvrouw van Team Continu woensdag tijdens de ploegpresentatie in Eindhoven weten. "Het is mooi geweest. Ik heb bewezen dat ik het wel kon, dacht ik."

Wüst zal tijdens de afstandskampioenschappen en bij de wereldbekertoernooien dus niet meer op de langste afstand voor vrouwen van start gaan. "Maar op de EK en WK allround zal ik natuurlijk de 5.000 meter wel gewoon blijven schaatsen. Bij die toernooien blijft het een belangrijk onderdeel."

Wereldrecord

Wüst, vijfvoudig wereldkampioene allround, richt zich komend seizoen vooral op de EK en WK allround en de WK afstanden. Verder wil de viervoudig olympisch kampioene een wereldrecord gaan rijden op de 1.500 meter. "Maar dat is niet belangrijker dan de wereldtitel allround. Records zijn maar voor even, titels voor altijd. Maar ik zou hem dolgraag even willen."

Verfrissend

Wüst verruilde afgelopen zomer haar ploeg TVM voor Team Continu van Gianni Romme en Marianne Timmer. Het zomerseizoen bij haar nieuwe team is Wüst in ieder geval goed bevallen. "Het is heel erg anders en ook erg verfrissend. Ik was gewend aan een bepaalde structuur en filosofie waarin ik negen jaar 'gewoond heb'. En nu is dat toch een beetje anders. Het was ook aftasten, omdat alles nieuw was."

Open minded

"Gianni en Marianne kennen mij natuurlijk ook nog niet echt als persoon. Maar de samenwerking gaat heel goed. De zomer heeft me heel veel gebracht, heeft me heel veel nieuwe dingen laten inzien. Ik dacht dat ik alles op een bepaalde manier moest doen omdat ik daar al die jaren succesvol mee was. Dat moet je dan noodgedwongen loslaten omdat je in een andere structuur terechtkomt. Daar moet je wel open minded in zijn, en dat heb ik ook gedaan. Soms is dat ook eng. Maar als het goed uitpakt, haal je daar ook veel vertrouwen uit. Ik heb wel zin in het nieuwe seizoen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl